Transports Metropolitans de Barcelona ja ha reclamat la devolució del cèntim sanitari

  • El sindicat COS xifra en més d'1.3 milions d'euros els diners que es podrien recuperar pel període 2010-2012.
  • L'empresa assegura que ja ha reclamat a Hisenda el període 2002-2012, inclús abans de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE.
  • TMB encara no ha rebut la devolució dels diners recaptats per l'impost ara il·legalitzat.
  • Altres empreses de transport urbà de l'àrea de Barcelona estudien si demanen que els retornin els diners.
Un técnico controla el tráfico de buses de altas prestaciones en la sala de control de TMB.
Un técnico controla el tráfico de buses de altas prestaciones en la sala de control de TMB.
Josep Molina/ACN
Un técnico controla el tráfico de buses de altas prestaciones en la sala de control de TMB.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja ha reclamat la devolució de l'import del cèntim sanitari, segons ha confirmat a 20minutos.es. Després de saber-se que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va il·legalitzar aquest impost aplicable al combustible consumit per les empreses de transports, el sindicat COS de TMB va remetre una carta a la direcció el 3 de març per saber si en reclamaria la devolució (4,8 cèntims per litre de carburant en el cas català).

Aquesta es pot fer de manera retroactiva de l'1 de gener del 2010 fins al 31 de desembre del 2012. Segons el COS, TMB podria recuperar pels anys 2011 i 2012 un total d'1.391.100 euros.

Segons la direcció de TMB, que gestiona el servei de bus de Barcelona, aquests diners ja s'han reclamat a Hisenda, fins i tot, amb anterioritat a la sentència del Tribunal de Justícia europeu, pels períodes 2002-2012, i sense resultat.

TMB «sempre ha considerat que no havia d'abonar aquest recàrrec». Una altra companyia de transport públic metropolità, TUSGSAL, no té cap decisió presa «de moment». Tampoc s'ha pronunciat encara sobre si reclamarà o no el grup Baixbus.

Eixugar el dèficit

Només l'any 2012, TMB va consumir 13.530.000 litres de dièsel. La dada apareix al resum de Gestió 2012 de la companyia. Tenint en compte que la taxa es pagava a 4,8 cèntims per litre consumit, solament per aquell any, TMB podria recuperar 649.440 euros que permetrien "eixugar el dèficit i rebaixar les retallades de sous i serveis", recorda el sindicat COS.

El cèntim sanitari l'ha de pagar en un tram el Govern central i en l'altre l'autonòmic. Poden rebre la devolució del cèntim totes les persones físiques i empreses que hagin pagat aquest impost a l'hora de comprar combustible i que puguin demostrar-ho amb la corresponent documentació.

Els tècnics del Ministeri d'Hisenda calculen que la xifra que haurà de tornar el govern espanyol després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi declarat il·legal el cèntim sanitari rondaria els 3.956 milions d'euros.

La xifra és molt inferior als 13.000 milions que va recaptar el Govern per aquest concepte durant la vigència de la norma.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento