L'increment del frau al pàrquing per a discapacitats obliga a crear una nova targeta amb holograma

  • Abans de l'estiu s'expediran els carnets que en dificulten la còpia i redueixen els tràmits.
  • L'encariment de l'aparcament dispara la picaresca per part dels familiars.
  • L'any passat es van imposar a Barcelona 8.878 multes per aquest concepte però les entitats demanen que es persegueixi els infractors.
La nova targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat, a la dreta, incorpora un xip i un holograma que dificulten el frau. A l'esquerra, la versió actual.
La nova targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat, a la dreta, incorpora un xip i un holograma que dificulten el frau. A l'esquerra, la versió actual.
20MINUTOS.ES
La nova targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat, a la dreta, incorpora un xip i un holograma que dificulten el frau. A l'esquerra, la versió actual.

El frau a les places d'estacionament de vehicles per a persones amb discapacitat s'estén. La pujada de preu de l'aparcament a Barcelona empeny familiars de persones amb mobilitat reduïda a fer servir el carnet de forma fraudulenta o bé a fer-ne simples fotocòpies. Les entitats que defensen el col·lectiu demanen que s'inspeccioni més i la Síndica que es tipifiqui millor la sanció que s'imposa. Ara l'Ajuntament canvia la targeta per fer-la més segura i dificultar-ne la còpia.

Amb la targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat, unipersonal però no vinculada a una matrícula, l'interessat té dret a demanar places reservades i a aparcar gratuïtament i sense límit de temps en les àrees verdes, blaves i de càrrega i descàrrega. Si es té en compte que el pàrquing en superfície s'ha encarit un 5% des de 2007 (costa 3 euros l'hora a l'àrea verda per a no residents), el motiu de la proliferació d'aquesta infracció queda clar. Al 2013, la Guàrdia Urbana i els vigilants de B:SM van notificar 8.878 multes.

Més persecució

«El frau s'ha incrementat molt», confirma Antonio Guillén, president de la federació ECOM, que agrupa 185 entitats de persones amb discapacitat física. Explica que és gairebé impossible detectar in fraganti un familiar autoritzat que fa servir la targeta quan no acompanya una persona amb discapacitat. A Barcelona  hi ha 20.452 targetes validades.

Guillén coincideix amb el president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, COCARMI, Francesc Pérez, en que «el frau s'ha de perseguir més» ja que suposa un handicap per als usuaris que realment necessiten l'aparcament preferent. Les dues entitats confirmen que es detecta un rebuig cap al col·lectiu amb discapacitat per part de la resta de veïns, en veure que persones sense dificultat de mobilitat baixen del vehicle aparcat en una plaça preferent.

En tan sols un mes i mig, la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha rebut nou queixes pel mal ús d'aquestes targes, el que indica que hi ha un fenomen creixent, segons constata la defensora. «És una infracció molt insolidària», critica Vilà.

En alguns casos, es tracta de persones multades perquè les dades del carnet no es veien bé al cotxe i en d'altres perquè estava caducat. Però en aquests casos es multen de la mateixa manera que si es tractés d'una simple fotocòpia o d'un carnet que es fa servir tot i que el beneficiari hagi mort. Hi ha hagut casos de fins a tres vehicles en una mateixa illa de cases aparcats amb el mateix carnet.

Menys tràmits

Abans de l'estiu es posarà en marxa una nova tarja d'aparcament per a discapacitats  que agilitza els tràmits: si abans calien uns vuit mesos, ara es farà «en dies», segons indica la regidora de Discapacitats, Irma Rognoni. També seran més difícils de falsificar.

La Síndica reclama a l'Ajuntament que tipifiqui les sancions de manera diferent. Però de moment l'Ajuntament no ho revisarà, segons Rognoni, ja que primer es vol «fer una diagnosi» de quina és la situació actual.

Després d'anys de peticions, ara s'ha creat una nova tarja més segura i ràpida per a l'aparcament per a persones amb discapacitat. Tal com recomanava la Síndica en base a la llei catalana de 2008, s'incorpora un xip i un holograma, que fan impossible la seva fotocòpia i alhora faciliten a l'agent una comprovació instantània de les dades del beneficiari.

«Des que una persona surt de l'hospital amb mobilitat reduïda, passa un any i mig fins que té la targeta», denunciava la regidora del PSC Pilar Díaz. Primer la Generalitat ha de reconèixer el seu grau de discapacitat (entre 8 i 12 mesos), després l'Ajuntament ha de concedir al targeta Blava (5 mesos). En cas de demanar l'ocupació d'una plaça al carrer, s'hi afegeixen uns 4 mesos més. «És un calvari afegit a tot el que s'ha de suportar», conclou Díaz.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento