El Síndic detecta que ja hi ha les primeres escoles-gueto

  • Ribó diu que la segregació escolar està en un punt de risc crític a Catalunya.
  • Un 85% dels alumnes estrangers estan agrupats en els centres públics.
  • Les queixes que rep el Síndic de Greuges augmenten un 42%.
El Síndic de Greuges de Catalunya , Rafael Ribó, va presentar ahir l’informe del 2006, on alerta sobre el preocupant "risc de segregació escolar" que hi ha a molts centres catalans. (
en pdf)

De no aplicar amb contundència el Pacte Nacional d’Educació es tendirà a transformar els centres en "escoles-gueto".

"Es comprova en el 2007 una creixent segregació escolar" que, segons Ribó, col·loca els centres en "un punt crític" que els dificulta la cohesió i "fomenta el rebuig social i ètnic".

Al Poblenou de Barcelona

Això ja passa en alguns centres, dels que cita com a exemple els del Poblenou a Barcelona, un del barri de Santa Eugènia de Girona o altres de Martorell i Santa Coloma de Gramenet.

De l’escola gramenenca diu que el 80% d’alumnes són d’origen immigrant i "bona part desconeix les llengües catalana i castellana".

La saturació d’immigrants els obliga a ser "centres especialitzats" en nens amb dificultats.

Serveis mal gestionats

La mala administració a l’hora de gestionar els serveis socials és una altra de les actuacions destacades del Síndic durant el 2006. Ribó va tornar a repetir que "falten recursos per afrontar diferents problemàtiques", com l’exclusió, disminució o dependències.

‘Mobbing’ i justícia

Ribó inclou l’assetjament immobiliari en les urgències a solventar. Sobre el funcionament de la Justícia torna a destacar la queixa per lentitud i col·lapses, especialment pel que fa als jutjats de violència domèstica i registres.

En Sanitat, destaquen la manca de metges especialistes i les llistes d’espera.

5.000 queixes a la sindicatura

Les queixes presentades al Síndic de Greuges durant el 2006 han augmentat un 42%, fins a 5.150. El Síndic, l’any passat, va iniciar un total de 19.733 actuacions, 68 de les quals van ser actuacions d’ofici i 14.515 consultes, el que suposa haver atès directament a 29.181 persones.

L’Administració Pública aglutina el 22,3% de les queixes ( 1.150), segueixen els temes relacionats amb Urbanisme i Habitatge (661) i una creixent sensació d’inseguretat ciutadana (559, el 10,85%)

Mostrar comentarios

Códigos Descuento