Famílies de pisos protegits han de pagar més per la privatització de quatre blocs públics

  • Amb el canvi de contracte, prop de 300 habitatges han d'abonar 350 euros més i el lloguer s'encareix 20 euros mensuals, de mitjana.
  • La nova propietat els obliga a pagar per nous conceptes.
  • Els veïns reclamen que l'Ajuntament de Barcelona i Regesa s'impliquin.
Txell Blanxar, veïna de Barcelona afectada per la privatizació dels pisos socials.
Txell Blanxar, veïna de Barcelona afectada per la privatizació dels pisos socials.
HUGO FERNÁNDEZ
Txell Blanxar, veïna de Barcelona afectada per la privatizació dels pisos socials.

Des que quatre blocs de pisos protegits van ser venuts l'estiu passat a un fons d'inversió, els veïns han de pagar més i denuncien que s'estan adjudicant «a dit» els immobles. Tot i que la quota es manté, es carreguen nous dipòsits, quotes i recàrrecs que encareixen el cost fins l'extrem que hi ha famílies que marxen d'aquests habitatges. En casos com els de Nou Barris, el preu arriba a equiparar-se ja al del mercat.

En total, aquests quatre blocs sumen 297 pisos. Són promocions ubicades a Sant Andreu (Sagrera, 77), Nou Barris (Urrutia, 19 i Rio de Janeiro,11) i Les Corts (Benavent, 51). Fins ara pagaven uns 280 euros al mes per pisos d'uns 40 m2, amb l'IBI i totes les despeses incloses. Des que Colón Viviendas n'és la propietària, es fan nous contractes entre privats amb la qual cosa han de pagar uns 350 euros i fins a 30 euros mensuals més.

Tot i que la quota estrictament del lloguer no es toca, cosa que seria il·legal, la propietat els carrega ara una mitjana de 20 euros més per les despeses de la comunitat i, en fer un nou contracte, els obliga a abonar 200 euros més de dipòsit. S'estableix, també, una «garantia extraordinària» que pot arribar a les dues mensualitats.

Pàrquing obligat

En dues promocions s'obliga els inquilins a llogar una plaça de pàrquing per valor de 120 euros, quan al barri el preu ronda els 90 euros, denuncien indignats els veïns. Els inquilins han de contractar ara una assegurança de responsabilitat civil (costa de 60 a 100 euros l'any).

Amb tot aquest nou reguitzell de clàusules, el preu de l'habitatge se situa en la mitjana del mercat, ja que a Nou Barris està entre els 7 i els 9 euros/m2. «És dramàtic perquè tenen un drama de desnonaments precisament a Nou Barris», lamentava Albert Recio, des de la FAVB.

Els veïns estan celebrant assemblees. Reclamen a l'Ajuntament i a Regesa que s'impliquin i critiquen que «se'n rentin les mans». El Consistori al·lega que «no és part» i que en «acords entre propietari i llogater, l'Ajuntament no hi pot entrar». Colón Viviendas no ha contestat les preguntes de 20minutos.

Especulació i opacitat

La FAVB i l'Associació 500x20 donen suport a la lluita dels veïns d'aquests pisos, suposadament protegits i per a joves. Denuncien «l'especulació» de l'operació de venda dels immobles i «l'opacitat» amb que ha actuat l'Administració. Els immobles es poden trobar anunciats a webs de cerca de pisos i, segons els consta als veïns, els nous adjudicataris no estan inscrits al Registre de Sol·licitants d'HPO i en alguns casos no estan ni empadronats a la ciutat, fet que havia estat un requisit indispensable.

La Txell Blanxar es va inscriure al Registre de Sol·licitants d'HPO als 30 anys. Quan passada una dècada li van assignar un pis es va quedar molt sorpresa: les promocions havien deixat de ser per a joves i ara hi podia accedir. Paga 180 euros al mes pel lloguer del seu piset de 37 m2, a Les Corts. Sumant-hi l'IBI i les despeses d'escala, ha d'abonar cada mes 280 euros.

Però amb la nova propietat, Blanxar passarà a tenir un contracte entre privats i la quota serà 20 euros més cara per l'increment de les despeses de manteniment. «La setmana passada va caure una placa del terrat d'1 m x 50 cm en un pati d'una escola bressol, quan havíem avisat que era un perill des del novembre», lamentava.

A banda d'això, les plaques solars mai no han funcionat i hi ha filtracions d'aigua. «No es tracta que et regalin res... només caldria una mica de sensibilitat», apunta aquesta veïna, i afegeix que ja hi ha veïns que han hagut de marxar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento