Les educadores d’escoles bressol, en peu de guerra

  • Les treballadores de la privada cobren la meitat que a la pública i assumeixen més feina.
  • Plantegen mobilitzacions per superar els 700 euros mensuals.
Educadores infantils que denuncien la situació del sector. (Eros Albarrán)
Educadores infantils que denuncien la situació del sector. (Eros Albarrán)
Educadores infantils que denuncien la situació del sector. (Eros Albarrán)
Les educadores infantils i les tècniques superiors d’educació infantil de les guarderies privades de Catalunya estan en peu de guerra pel baix sou i les condicions de feina.

Cobren un brut mensual de 731,80 euros o 698,49 euros, segons el darrer conveni. A la pública, els salaris arriben als 1.200 euros. "Diuen que els mileuristes cobren poc. Ja ens agradaria a nosaltres arribar-hi", afirmen a 20 minutos un grup de 10 educadores d’una guarderia de Sant Martí.

"El problema no és una empresa en concret. És la situació general", expliquen. Assumpció de més responsabilitats, hi pot haver més de 20 infants per aula, estan soles amb els nens... A més, cal afegir complements: dolors d’esquena, estrès o afonia.

Pagar més per menys

A la pràctica, a la privada els nens "estan pitjor atesos,tot i que els pares paguen uns 500 euros al mes, potser el doble que a la pública", afirmen.

"Quan hem demanat augments, ens han dit que canviéssim de feina. Però això ens agrada. Hem estudiat cinc anys. No ens paguen ni ens ho agraeixen", es lamenten.

Davant d’aquesta situació, algunes escoles tenen problemes per cobrir places vacants de treballadores que marxen. Les educadores s’estan associant per sortir al carrer, mobilitzar-se i obtenir millores.

76.000 infants als parvularis

Segons dades d’Educació, hi ha 75.950 nens a les guarderies, dels quals 40.750, a les privades.

Mercè Vea, la presidenta de l’Associació Catalana de Llars d’Infants, que agrupa una bona part dels parvularis privats, reconeix que el salari base del conveni "és baix".

"Però un 90% no se’ls paga pel conveni. Se’ls apliquen complements. Cobren molt més. Són plusos voluntaris que aplica cada escola", matisa. "No crec que el personal de confiança que s’hi estigui molt de temps cobri aquestes quantitats".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento