73.000 joves beuen alcohol en unes quantitats de risc

  • Un 14% dels homes d’entre 15 i 24 anys ingereixen l’equivalent a 28 cerveses setmanals.
  • El nombre de varons bevedors triplica al de dones a Catalunya.
  • Un de cada quatre persones no camina ni 20 minuts al dia.

Fins a 73.000 joves catalans d’entre 15 i 24 anys beuen una quantitat d’alcohol considerada de risc.

Aquestes dades depenen molt del sexe: el consum elevat en els joves homes arriba al 13,7% (55.733 persones), mentre que el de les dones joves es queda en el 4,5% (17.327).

Aquestes xifres, de l’informe del Departament de Salut La salut i la utilització dels serveis sanitaris, es publiquen just quan el Ministeri de Sanitat descarta legislar sobre el consum dels menors.

L’edat més perillosa

Precisament és aquesta franja d’edat (15-24) la que major consum de risc registra al llarg de la vida.

Un consum de risc implica ingerir, com a mínim, 28 cerveses a la setmana (17 per a les dones) o cinc consumicions seguides almenys un cop al mes.

En línies generals, un 4,2% de la població beu més del compte. Però els varons de consum perillós (6,8%) quadripliquen el de les dones (1,6%).

En canvi, un 27,3% es declara abstemi o no bevedor. De nou, molt més les dones (36,5%) que els homes (18%).

La consellera de Salut, Marina Geli, va declarar que cal estar alerta amb les joves perquè "masculinitzen" els seus hàbits. Geli veu bé el debat obert a l’Estat sobre les begudes alcohòliques i aposta per un canvi educatiu i cultural.

Falten 729 infermeres als hospitals

El Consell d’Infermeria de Catalunya calcula en 729 les infermeres que falten als hospitals de Catalunya. Segons va revelar ahir la degana, Mariona Creus, "les condicions de treball de les infermeres s’ha anat tensant. És un moment difícil pel seu cansament".

Catalunya té 5,9 infermeres per cada mil habitants, davant els 8,4 de mitjana europea.

Càncer. Menys diferències

Les dones de classe baixa que passen el cribatge de càncer s’han duplicat en 12 anys i arriben al 42%. Això significa que les diferències per motiu de classe social s’han reduït fins a gairebé desaparèixer.

Persones grans. Cal més ajut

Un 53% dels grans necessita ajut. D’aquest, un 21% no en rep gens (un de cada nou majors de 65 anys). El Departament de Salut afirma que caldrà analitzar les dades per millorar-ne l’assistència.

Principals trastorns. Mal d’esquena

Entre els homes, predominen els mals d’esquena crònics, l’artrosi o la mala circulació de la sang. Entre les dones, els mal d’esquena, la pressió alta, les al·lèrgies cròniques, l’artrosi i el colesterol.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento