Retardaran jubilacions i reduiran burocràcia per evitar la falta de metges

  • Molts se’n van de Catalunya perquè no cobren prou.
  • Si volen, podran jubilar-se als 70 anys.
  • Cal canviar el model d’urgències i concentrar prestacions en menys centres.
Falten metges. Per pal·liar-ho, el Consell de la Professió Mèdica vol
retardar l’edat de jubilació, augmentar els professionals formats i reduir la burocràcia. Les accions
es volen aplicar a curt termini. Es vol tapar una ferida de la qual tothom en desconeix les dimensions. Només se sap que hi ha sagnia.

Ningú sap quants facultatius falten actualment a Catalunya: ni el Departament de Salut , ni el sindicat Metges de Catalunya ni el Col·legi Oficial de Metges . Això, malgrat que ahir van presentar dos informes de 60 fulls, elaborats durant nou mesos, precisament per proposar-hi solucions.

Fins els 70 anys

De manera voluntària, els metges podran demorar la seva jubilació fins els 70 anys. Farien feines diferents, però el document no diu quines. Condició: demostrar que s’està en plenes condicions.

Els metges que es formen a Catalunya són insuficients. Molts vénen de fora i marxen quan acaben. La consellera de Salut, Marina Geli, va demanar que les universitats elevin un 10% els alumnes admesos (aquest curs n’han estat 823).

La mesura tindrà efecte d’aquí a 10 anys (temps mínim que triga a formar-se un metge). L’estudi també proposa concedir una titulació a una universitat privada.

20 minutos va publicar que els metges perden un 30% del temps en burocràcia. Ara s’aposta perquè es dediquin més a les tasques pròpies.

Millors retribucions

Els sous fixos dels metges catalans són els més baixos d’Espanya. La retribució se situa en la banda alta si s’afegeixen els complements (antiguitat, carrera professional o guàrdies).

Els metges de família dels hospitals concertats són els que menys cobren de l’Estat (39.987,26 euros bruts anuals). En l’altre extrem se situen els facultatius d’hospitals públics, els tercers millors gratificats (52.205 euros per any).

Reforma de les urgències

La millora de les retribucions (amb incentius com ara productivitat, treballar més hores, mobilitat o per no faltar a la feina de manera injustificada) és un altre esquer per atreure més metges.

El Consell proposa reformar les urgències (crear un cos de metges específic) o concentrar els especialistes als grans hospitals (que no n’hi hagi arreu, malgrat que no hi hagi demanda).

Els dos estudis diuen que importar metges és la fórmula més simple, però no la millor (el nivell pot ser inferior).

Falten anestesistes, radiòlegs...

La llista és llarga: anestesistes, pediatres, psiquiatres, radiòlegs i ginecòlegs. Són les especialitats en què «de manera força general hi ha dificultat per cobrir les places de metges», segons conclou l’informe La necessitat de metges en el sistema sanitari català, aprovat pel Consell de la Professió Mèdica.

L’Alt Pirineu, la Vall d’Aran i les Terres de l’Ebre són les zones amb més problemes per cobrir places. La manca de personal es pot agreujar en el futur per l’augment i envelliment de la població i la millora de la qualitat del sistema, les jubilacions dels metges i perquè els professionals joves, cada cop més, prefereixen treballar fora de Catalunya perquè cobren més.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento