Josep Roca. «La telemedicina dóna més llibertat al malalt crònic»

La tecnologia mèdica no només guanya batalles als quiròfans. També pot millorar, i molt, la qualitat de vida de pacients crònics quan es combina amb models de gestió sanitària, com els que impulsa el doctor Josep Roca des del seu lideratge dels programes de telemedicina de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Josep Roca. (Enric Bruguera)
Josep Roca. (Enric Bruguera)
Josep Roca. (Enric Bruguera)
Historial mèdic actualitzat per Internet, control remot de constants crítiques a través del mòbil, o accés telefònic i telemàtic immediat a personal especialitzat, són opcions que la telemedicina ja presenta a molts pacients de diabetis i d’afeccions respiratòries i cardíaques. «Unes prestacions –assegura el doctor Roca– a les quals aviat podrem afegir televisió per xarxa i videoconferència, i que ens permetran incrementar la llibertat, tranquil·litat i independència hospitalària de molts malalts crònics en tractament permanent».Des de la seva trajectòria al capdavant del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic i la seva experiència mèdica internacional, Josep Roca veu la tecnologia com «un motor de transformació dels models d’organització sanitària, tant per a una millor coordinació de professionals mèdics de diferents nivells, com per a un accés més àgil del pacient al sistema sanitari, comptant, a més, que facilita una notable contenció de costos».

La prevenció, els diagnòstics anticipats i els tractaments precoços que propicia la integració de la telemedicina al sistema assistencial «no només donen al pacient crònic més llibertat i qualitat de vida perquè li permeten fer una vida normal i independent de l’hospital. També –puntualitza Roca– alliberen el sistema sanitari de pressions com les que cíclicament col·lapsen les urgències dels hospitals».

«La telemedicina –conclou– és i serà cada vegada més una eina imprescindible per afrontar l’increment imparable de malalties cròniques que comporta el creixement de l’esperança de vida de les persones i, alhora, la pervivència d’hàbits sovint poc saludables».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento