Càritas alerta que set de cada deu pobres de Barcelona tenen problemes de salut mental

  • Més de la meitat dels nens i nenes atesos per l'ONG pateixen d'ansietat o estrés, a banda de presentar trastorns de conducta, insomni o passar por.
  • Els adults tenen mal d'esquena crònic i migranya en major grau que la mitjana.
  • La Fundació Arrels ha atès al 2013 un 19% més de sense sostre que fa tres anys.
Un grup de persones remena les escombraries.
Un grup de persones remena les escombraries.
GTRES
Un grup de persones remena les escombraries.

Set de cada deu persones amb problemes econòmics i socials greus pateixen de mala salut mental, sobre tot per depressió o ansietat. També la meitat dels nens i nenes de les famílies desnonades presenten aquestes patologies, segons va alertar ahir Càritas Diocesana de Barcelona, que ha constatat que bona part dels 60.000 atesos també presenten problemes físics.

Sobre tot les persones que són a punt de perdre casa seva veuen com la seva salut mental minva, segons ha pogut constatar l'ONG a partir de les dades del Servei de Mediació a l'Habitatge: són el 75% dels homes i el 72,6% de les dones.

Càritas ha estudiat conjuntament amb l'Agència de Salut Pública de Barcelona 300 llars al llarg del 2012, cosa que permet establir una comparativa i constatar que la salut de les persones a l'atur, amb problemes d'habitatge o de caire social tenen una salut molt pitjor a la resta.

Els adults presenten, també, problemes de salut físics, com ara mal d'esquena crònic (el 80% de les dones i el 50% dels homes) o migranya (2 de cada 3 dones i 1 de cada 3 homes).

Preocupa especialment el fet que els infants que viuen en aquest context pateixen, també, problemes de salut mental. Són la meitat dels nens de famílies ateses per Càritas a l'àrea metropolitana i s'expressa en insomni, ansietat, trastorns de conducta, dificultat per relacionar-se amb els companys i sentiment de por o de soledat, entre d'altres.

3.000 sense sostre

L'informe de Càritas desvetlla que el 20% de famílies ateses han viscut en algun moment sense sostre. La Fundació Arrels ha atès enguany 1.317 persones sense llar, un 19% més que al 2010. A Barcelona hi ha 3.000 persones sense llar, 900 de les quals viuen al carrer.

D'altra banda, el Govern ha concedit 4.640 beques menjador més des del mes de novembre per cobrir part de la demanda desatesa, segons que va explicar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Aquestes ajudes havien estat rebutjades en primer terme però amb el canvi dels requisits ara han estat ateses favorablement. Càritas va advertir ahir que 1 de cada 5 infants atesos no esmorza abans de sortir de casa. La mitjana a Barcelona és d'un de cada deu nens.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento