1982: Metges contra la Guerra Nuclear

A primers de l’any 1982 a casa reberem una lletra del meu bon amic Regie Saxton de Londres, en la qual ens informava de l’existència de l’IPPNW, la Societat Internacional de Metges contra la Guerra Nuclear, i ens invitava al pròxim congrés.
No cal dir -segueix explicant el cirurgià Moisés Broggi i Vallès- que vaig acceptar amb il.lusió». Hi aniria, a més, com a representant de la Reial Acadèmia de Medicina (fundada el 1770), de la que Broggi n’era president. Saxton era un antic membre britànic de les Brigades Internacionals formades el 1936 per lluitar a favor de la legalitat. Des de 1945, l’amenaça del ús de la bomba atòmica plana damunt la humanitat.El rebrot de la Guerra Freda a finals dels anys 1970, com a conseqüencia dels èxits electorals conservadors a la Gran Bretanya i als Estats Units, i del bloqueig de les reformes econòmiques iniciades a la URSS els anys 1960, va posar en situació d’alerta a sectors importants de la professió mèdica mundial. Al primer congrés de l’IPPNW, celebrat el 1982 a Cambridge (Anglaterra), hi assistiren 160 participans (sobretot metges) de 31 estats. Entre ells, el president de l’Acadèmia de Medicina de Barcelona, Moisès Broggi, antic cap dels serveis mèdics de les Brigades Internacionals.

Al 1985, el Premi Nobel de la Pau fou concedit, col.lectivament, a tots els membres de l’IPPNW. Al 1987, el congrés se celebrà a Praga. El 1988, al Rhin, entre Basilea i Rotterdam. Al 1989, el congrés de la Societat se celebrà a Hiroshima, amb més de 3.000 participants, procedents de 70 estats. Entre ells, Broggi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento