Estudiants i mestres es mobilitzen davant la pujada del 44,5% en els preus de l'EOI

  • La matrícula costa 78,5 euros més i els repetidors hauran de pagar un 20%.
  • Els alumnes denuncien que se'ls colla quan hi ha més demanda d'idiomes.
  • El nombre de places augmenta un 5,39% aquest curs.
Un grup d'alumnes de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) reben classe d'anglès al centre Lapallavacara, un equipament sociocultural situat al casc antic de Balaguer.
Un grup d'alumnes de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) reben classe d'anglès al centre Lapallavacara, un equipament sociocultural situat al casc antic de Balaguer.
ACN
Un grup d'alumnes de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) reben classe d'anglès al centre Lapallavacara, un equipament sociocultural situat al casc antic de Balaguer.

Estudiants i mestres de diferents escoles oficials d'idiomes (EOI) han començat a presentar denúncies telemàtiques contra l'encariment del 44,5% de la matrícula, segons la Llei d'acompanyament del pressupost de 2014, per bé que la pujada ja s'ha fet efectiva i es suma a l'increment del 14% aplicat el curs passat.

Per a la portaveu del sindicat USTEC, Ana Elvira Sánchez, la decisió del Departament d'Ensenyament és "recaptatòria" i "contradictòria", doncs la consellera Irene Rigau sempre defensa la necessitat  de millorar el domini d'altres llengües i de la formació continuada al llarg de la vida. A més, "potencia l'ensenyament privat" i penalitza aquells alumnes que, malgrat els esforços, els costa més assolir el nivell.

Amb aquest increment, la primera matrícula passarà a costar 255 euros, mentre que fins ara costava 176,50. En cas de repetició, els estudiants hauran de pagar 495 euros, enlloc dels 412,50 d'ara. "Enlloc d'ampliar l'oferta de places necessàries, Ensenyament intenta reduir la demanda amb unes taxes que exclouen part de l'alumnat", afegeix Sánchez en referència als alumnes que es queden sense plaça a les EOI.

I es que cada cop són més les persones opten per estudiar altres llengües, no només per millorar la seva formació, sinó també per marxar a treballar a l'estranger. D'aquí l'augment de matriculacions a l'EOI, que han crescut un 5,39%, fins als 52.369 alumnes.

En termes absoluts, l'idioma amb un major increment és l'anglès. Aquest curs l'estudiaran 28.157 persones, 1.358 més que l'anterior, el que suposa un increment del 5,06%. El segueix el francès,  que ha registrat un increment del 4,53%, fins als 9.916 estudiants, dels que 430 són nous. Ben a prop es troba l'alemany, que compta amb 402 matriculats més que el curs passat, el que suposa un augment del 5,48%, i ja en són  7.729.

També destaquen els 129 alumnes que s'han matriculat per primer cop a rus, un 19,28% més, fins als 798 inscrits. Percentualment, també destaca el xinès, amb un 13,22% més d'alumnes (505). De fet, en aquest gegant asiàtic hi resideixen actualment 950 catalans, gairebé un 60% més que fa quatre anys.

És rellevant també el creixement de l'11,84% de matrícules de japonès, fins als 406 alumnes, i el del 7,08% de l'àrab, que ja en té 868. Però l'idioma que més creix percentualment és el grec, un 27,86%, per bé que els seus 156 alumnes només representen un 0,29% dels inscrits a l'EOI.

A l'Escola Oficial d'Idiomes també es poden estudiar alguns dels idiomes oficials a l'Estat. Les matrícules per a cursos de català han crescut un 15,38%, fins als 930 alumnes, només set menys dels que estudien castellà, que va registrar un creixement del 2,62%. En canvi, les matrícules per a èuscar han caigut un 9,1%, fins a les 120. És l'únic idioma que ha perdut demanda juntament amb el neerlandès (-4,15%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento