Barcelona aprèn a ser més sostenible amb La Fàbrica del Sol

  • Aquest equipament de la Barceloneta promou l'educació ambiental.
  • L'edifici és obra de Josep Domènech i Estapà i es va inaugurar el 2009.
  • Està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Històric i Artístic de la Ciutat.
L'edifici de La Fàbrica del Sol al barri de la Barceloneta.
L'edifici de La Fàbrica del Sol al barri de la Barceloneta.
AJUNTAMENT BARCELONA
L'edifici de La Fàbrica del Sol al barri de la Barceloneta.

Si mai has volgut saber com funciona l'energia solar o conèixer les interioritats del clavegueram de Barcelona,  ara ho pots descobrir fent una visita a La Fàbrica del Sol, un equipament municipal que promou l'educació ambiental i la sostenibilitat entre els ciutadans.

Tot i que va ser inaugurat l'any 2009, aquest centre, el qual té com a objectiu fonamental impulsar la ciutat cap a un model més sostenible, és encara força desconegut per a la gran majoria dels barcelonins.

Ubicat al carrer Joan Salvat Papasseit del barri de la Barceloneta, la història de l'edifici està molt vinculada al món de l'energia, ja que abans havia estat la seu de la fàbrica de la Catalana de Gas. Un immoble que va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Domènech i Estapà, i que està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de la ciutat.

Un model de sostenibilitat

L'edifici de La Fàbrica del Sol és en ell mateix un model de sostenibilitat, ja que el procés de rehabilitació de l'immoble es va dur a terme amb criteris de bioconstrucció i ecodisseny. Sota aquesta filosofia, les funcions energètiques i de climatització es realitzen amb ventilacions creuades i energies renovables. El centre organitza visites guiades de l'espai per ensenyar com funciona un edifici gestionat amb criteris de sostenibilitat.

Durant el recorregut, diversos audiovisuals i continguts interactius mostren als ciutadans com es poden integrar les energies renovables a la ciutat, quins elements s'han de tenir en compte per fer els habitatges més sostenibles, així com quines solucions individuals i col·lectives podem trobar per viure d'una manera més autogestionada.

El centre, a més, programa trimestralment tot un seguit d'activitats d'educació ambiental adreçades al públic adult i infantil. Aquestes accions lúdiques estan dividides en quatre eixos temàtics: Energia i qualitat ambiental, Verd i biodiversitat, Aigua i Consum responsable i residus.

Tallers de reciclatge

Destaquen els tallers que organitzen al voltant de la sostenibilitat d'acord amb l'època de l'any. Per exemple, ara que ha arribat el Nadal, s'hi han programat uns tallers de reciclatge de joguines i embolcalls de regal nadalencs. A més, periòdicament, el centre acull xerrades i conferències per donar a conèixer projectes per protegir l'entorn natural.

D'altra banda, l'equipament municipal ha esdevingut un punt d'informació envers les qüestions relacionades amb el medi ambient i les energies renovables, on poden acudir tant particulars com empreses preocupades pel respecte a l'entorn natural i els seus recursos propis.

Exposicions temporals

La Fàbrica del Sol també acull de forma habitual exposicions temporals. Actualment, es pot visitar fins el dia 4 de gener la mostra Materials d'arribatge a les platges, que fa un recorregut per les platges de diferents indrets del món per ensenyar-nos com la mar retorna a la sorra elements naturals com algues i plantes, però també els residus que hi llancem com plàstics o llaunes.

Pots fer un munt d'activitats en grup a La Fàbrica del Sol, com Camins d'aigua: rutes guiades per les fonts i els espais d'aigua de la ciutat per descobrir-ne el valor cultural, social, històric i natural; Dipòsit de regulació d'aigües pluvials: visita guiada al dipòsit del Parc Joan Miró, que regula les avingudes d'aigües procedents de les pluges; Agricultura urbana: rutes pels espais de treball agrícola de la xarxa d'horts urbans de Barcelona.

Recuina, cuina de sempre, compra responsable: un taller per parlar al voltant de les repercussions ambientals i socials de la nostra compra diària i d'on van a parar els residus dels productes que comprem; Els punts verds: activitat per conèixer-los: com funciona, quins residus s'hi poden portar, què se'n fa dels materials dipositats.També sabrem quins residus són reutilitzables, quins reciclables i quins tenen un tractament especial; L'electricitat a règim: un taller pensat per descobrir hàbits per estalviar llum en l'àmbit domèstic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento