L'oferta de dansa clàssica i contemporània s'estén per tots els barris de Barcelona

  • Les manifestacions més trencadores de la dansa són ben rebudes a la ciutat.
  • Molts dels grans noms de la disciplina estan lligats al Mercat i al Teatre Lliure.
  • Espais com La Caldera, El Graner o l'Hangar contribueixen a l'expansió del ball.
La Capitana, l'espectacle central de l'Any Carmen Amaya, es va poder veure en la programació artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC).
La Capitana, l'espectacle central de l'Any Carmen Amaya, es va poder veure en la programació artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC).
DAVID RUANO
La Capitana, l'espectacle central de l'Any Carmen Amaya, es va poder veure en la programació artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

Fa només uns dies que es va poder gaudir al TNC d'un gran espectacle de dansa que va servir d'acte central de l'Any Carmen Amaya. La Capitana es va dedicar a la gran bailaora barcelonina i va deixar constància de la seva petjada en la creació contemporània catalana.

Hi van participar, en l'apartat de dansa, el coreògraf Ramon Oller i els bailaors Rocío Molina i Jesús Carmona. Aquest muntatge és un exemple de la importància de la dansa a casa nostra i del pes específic en el sector de la cultura. El Barcelona Ballet del ballarí madrileny Ángel Corella és una companyia que, des de la ciutat, es projecta internacionalment des del febrer del 2012, a l'igual que el seu fundador, estrella de l'American Ballet Theatre de Nova York.

Actualment, el Barcelona Ballet és de les poques companyia especialitzades en repertori de dansa clàssica a Espanya. Un honor que va compartir fins aquest mateix any amb una altra formació, el Ballet de David Campos, amb seu al districte de Sant Andreu i companyia resident del Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, que ha plegat veles per la cojuntura econòmica.

Trencadora i alternativa

Les manifestacions més contemporànies, trencadores i alternatives del ball també són ben rebudes i reconegudes a Barcelona. Al cap de l'espectador poden venir molts noms familiars:els de la ballarina i coreògrafa vinculada al TNC Sol Picó, o bé Marta Carrasco, o Mar Gómez, o Àngels Margarit (Cia Mundances), així com La Veronal, el coreògraf Rafael Bonachela o el ballarí Cesc Gelabert.

Molts d'aquests noms estan lligats estretament als escenaris del Teatre Lliure i del Mercat de les Flors, equipaments culturals municipals de la muntanya de Montjuïc. També al Sant Andreu Teatre (SAT), espai molt obert a aquesta disciplina.

Barris en Dansa

El passat dia 22 es va programar la jornada Barris en Dansa, on han participat altres equipaments vinculats al ball i amb programació de dansa:La Caldera a Gràcia, El Graner i La Marina i Can Felipa al Poblenou i Centre Cívic Barceloneta.

Hi va participar al SAT la companyia Iliacán del coreògraf basc Álvaro de la Peña, soci de La Caldera. Aquest projecte de Barris en Dansa va estrenar-se al Festival Dansat del 2012 i consisteix a crear una obra de dansa contemporània amb la participació de ballarins i creadors amateurs de diversos barris de Barcelona.

Nou centre de creació a Les Corts

L'Ajuntament i l'Institut de Cultura i el districte de Les Corts van anunciar al juliol passat que impulsaran un nou centre de creació de dansa i d'arts escèniques a l'edifici municipal que fins al 2012 va ocupar el cinema Renoir Les Corts.

S'afegirà a la xarxa de  Fàbriques de Creació de l'Ajuntament, format per Fabra i Coats i la Nau Ivanow (Sant Andreu), La Seca (Ciutat Vella), La Escocesa, La Central del Circ i l'Hangar (Sant Martí) i l'Ateneu Popular de Nou Barris. La sala Beckett, que de Gràcia anirà cap al Poblenou en properes dates, també dedica part del seu programa a la dansa.

Centres homologats a la ciutat

Barcelona compta amb centres d'ensenyaments de dansa autoritzats pel Consorci d'Educació. Per districtes, a Ciutat Vella, l'Escola de Dansa Joan Magriña (Petritxol, 1); A l'Eixample, l'Escola de Dansa Eulàlia Blasi (Ali-Bei,113);l'Escola Artmusic (Rocafort, 79), l'Escola Dansa Mar (París, 140), el Centre de dansa Laura Mas (Diputació, 277), l'Escola de Dansa Maxime Harroche (Comte Borrell,334); A Sants, el Conservatori Superior de Dansa de l'Institut del Teatre (Pl. Margarida Xirgu, s/n).

A Les Corts, l'Escola de Dansa Mercedes Riera (Gran Via Carles III, 57);A Sarrià, l'Escola de Dansa Anna Maleras (Tavern, 25), la Coco Comín (Pg Manuel Girona, 51), Isabel Porcar (Escipió, 9), Pilar Domínguez (Muntaner, 326), Rosita Mauri (Granada del Penedès, 27), Estudio Isadora (Ciutat de Balaguer, 60), Yisbeli (Via Augusta, 319); A Nou Barris, l'Escola Art OriolMartorell (Artesania, 39) i a Sant Andreu, l'Escola de Dansa Hermínia Espejo (Ramon Batlle, 26), Spin (Ptge Ordi,9) i David Campos (Nació, 50).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento