La morositat en els impostos a Barcelona s'enquista en un 10% d'impagats abans i durant la crisi

  • L'Ajuntament de Barcelona ha deixat d'ingressar 98 milions d'euros aquest 2013 per l'impagament dels tributs.
  • La xifra de morosos es manté estable des del 2007, tot i que el d'activitats econòmiques és el que més ha pujat durant la crisi.
  • L'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica és el que té més impagats, tot i que no és el més car.
  • L'IBI és el que té un major percentatge de recaptació efectiva, amb un 94,8%.
Imagen de archivo de monedas y billetes de euro.
Imagen de archivo de monedas y billetes de euro.
ARCHIVO
Imagen de archivo de monedas y billetes de euro.

A Barcelona hi ha prop d'un 10% de morosos amb els impostos. I aquesta és una xifra que no varia: el 2007, abans que comencés la crisi, i el 2013, quan arrosseguem la recessió des de fa anys, es manté el mateix percentatge de ciutadans que no paguen a temps. L'altra cara de la moneda és que, plogui o nevi, hi ha prop d'un 90% de veïns que compleixen religiosament.

Segons dades municipals a les que ha tingut accés 20minutos, l'Ajuntament va recaptar el 2012 el 89,7% del total d'impostos. I això vol dir que, dels 1.049,63 milions d'euros en drets liquidats que podia cobrar, finalment en va obtenir 941.

En el que portem d'any (fins al 30 de setembre), ja s'han superat les xifres dels anys passats, amb 1.076,86 milions d'euros que hauria d'haver recaptat i 978,68 milions ingressats.

L'IVTM, el més morós

El tribut municipal que acumula un major índex de morositat és l'Impost Sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), que no és precisament el més car. El 2012 va acumular un 16% d'impagats, 10,18 milions d'euros que es van deixar de recaptar per aquest concepte (es van ingressar 54,22 milions).

El segon tribut que acumula més impagats és l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), que paguen les empreses i negocis, i també els autònoms. L'Ajuntament va deixar de rebre l'11,6% dels 95,66 milions que li cor-responien. Aquest és l'impost que ha notat un increment més notable de la morositat:el 2007 van ser un 9,9% els qui no van abonar la quantitat estipulada, dos punts menys que el 2002.

L'Impost Sobre Béns Immobles (IBI), en canvi, és un dels que es cobren amb més efectivitat i l'any passat es va poder ingressar el 94,8% (fins a finals de setembre, es va arribar al 94,3%). Barcelona va recaptar l'exercici passat un total de 550,25 milions d'euros per aquest tribut, 166,87 milions d'euros més que el 2007.

A la tardor és precisament quan es cobra l'impost d'activitats econòmiques, un dels que ha reculat més per la crisi. També s'ha de fer efectiu el pagament de la taxa de recollida de residus. El pagament domiciliat, però, es cobrarà abans que acabi l'any. L'IBI, IVTM i Guals ja s'han hagut d'abonar.

Comparació amb la banca

La morositat en els crèdits de la banca, que històricament no depassaven el 6%, va superar l'agost passat el 12% per primer cop des que es tenen dades (el Banc d'Espanya les recull des del 1962). El volum d'impagats va tornar a pujar per sisè mes consecutiu i va rebassar els 180.673 milions d'euros.

La morositat arriba també als serveis bàsics, com ara l'aigua o l'electricitat i es parla ja de la pobresa energètica, que podria afectar unes 193.000 llars catalanes, segons dades de l'Idescat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento