Mares adolescents i de més de 40 fan pujar la natalitat

  • Els naixements s’han incrementat un 3,7% a Catalunya.
  • També per l’augment de la immigració.
  • 29,4 anys és la edat mitjana de les mares catalanes en tenir el primer fill.
L’augment de les mares majors de 40 anys i, a l’altre extrem, de les menors de 19 anys i
immigrades que han tingut fills sent adolescents, ha fet pujar la natalitat a Catalunya.

D’aquesta manera, en l’últim any analitzat (2005) van néixer 79.547 nens i nenes, un 3,7% més que l’any anterior.

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) , en els darrers deu anys s’ha doblat el nombre de mares de 15 a 19 anys i s’ha passat de 5 a 10 naixements per cada mil dones de menys de 20 anys. Un fet que s’atribueix a l’increment de la població immigrada.

Prova d’aquest fet és també la mitjana d’edat de les mares. Per a les nascudes a Catalunya és de 31,5 anys i per a les estrangeres la mitjana se situa als 28,4 anys.

Mares majors de 40 anys

Així mateix, des del 1995 s’ha triplicat el nombre de mares de més de 40 anys. Només l’any passat van engendrar 2.860 bebès.

La tendència, segons l’Idescat, és d’un increment progressiu de les dones que tenen fills a una edat avançada. Tant és així que, en una dècada, s’ha doblat el nombre de mares de més de 35 anys a Catalunya.

Inmigrants

Una altra dada és que, a l’any 2005 objecte de l’estudi, gairebé una quarta part dels naixements van correspondre a casos en què almenys un dels dos progenitors va ser de nacionalitat estrangera.

A Girona, la xifra és encara més significativa: un de cada tres naixements es correspon amb un pare immigrant.

Mentrestant, el cas de Carmen Bousada, mare de 67 anys que va tenir bessons a Barcelona, encara cueja. Ahir mateix, la Clínica Dexeus va defensar la limitació de l’edat dels tractaments de fecundació in vitro als 50 anys. El centre argumenta que l’edat màxima per donar òvuls és els 35 anys.

Marc i Paula són els noms preferits

Un cop més, els noms preferits pels catalans són Marc i Paula, o almenys són els que posen als seus fills.

El nom de Marc ja fa nou anys que lidera la llista i al 2005 s’hi han afegit 1.593. El segueixen a la llista: Àlex, Pau, Pol i David. De Paules n’hi ha 1.138 més. Per sota d’elles els noms de nena que han tingut més èxit són, per aquest ordre, Carla, Laia, Maria i Júlia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento