Mor Max Cahner, el primer conseller de Cultura del govern de Jordi Pujol i fundador de CDC

  • Tenia 76 anys. Era doctor en Filosofia i Lletres per la UB, on va ser professor de Llengua i Literatura catalanes fins al 2006.
  • Va crear Edicions 62, va impulsar la Gran Enciclopèdia Catalana, la revista Serra d'Or i Curial Edicions Catalanes.
  • Cahner va iniciar la creació de l'Arxiu Nacional de Catalunya, la Filmoteca i la Llei de Normalització Lingüística a TV3 i Catalunya Ràdio.
L'historiador i cofundador de CDC, Max Cahner.
L'historiador i cofundador de CDC, Max Cahner.
ACN
L'historiador i cofundador de CDC, Max Cahner.

El primer conseller de Cultura del govern de Jordi Pujol, Max Cahner, ha mort aquest dilluns a la matinada a l'edat de 76 anys. Nascut a Alemanya l'any 1936, Cahner va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya i va ocupar la conselleria de Cultura i mitjans de comunicació entre els anys 1980 i 1984.

A banda de la vessant política, Cahner també va ser llicenciat en ciències químiques i doctor en filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona, va crear Edicions 62 (1961) i va col·laborar en el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de Joan Corominas. Entre altres càrrecs, va ser president de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada entre els anys 1985 i 1987 i en una segona etapa, del 1992 al 1994, a més de dirigir la Revista de Catalunya, el 1986.

Cahner va néixer a Bad Goldesberg l'any 1936 després que la seva família fos expulsada i s'hagués de refugiar a Alemanya, d'on van retornar tres anys més tard. Cahner va ingressar el 1952 a la Universitat de Barcelona a les facultats de Química i Dret, on va entrar en contacte amb altres activistes catalanistes, com Albert Manent i Joan Triadú. L'any 1964 el règim franquista el va expulsar del país i després d'aconseguir tornar a Catalunya, va començar la seva tasca com a fundador de la Gran Enciclopèdia Catalana.

Dos anys abans, ja havia posat les bases d'Edicions 62 junt amb Ramon Bastardes, després d'impulsar la revista Serra d'Or. Al 1972 va fundar Curial Edicions Catalanes i va col·laborar en l'elaboració del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i l'Onomasticon Cataloniae.

Cahner va ser un dels fundadors de Convergència i al 1980 va formar part del primer govern de Jordi Pujol, ocupant la conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació. Durant aquests quatre anys, va impulsar l'Arxiu Nacional de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, l'adquisició del Teatre Poliorama, va començar a treballar en el projecte del que seria el Teatre Nacional de Catalunya, la Llei de Normalització Lingüística a TV3 i Catalunya Ràdio i va impulsar la xarxa de museus i biblioteques catalanes, entre d'altres.

Després de deixar el govern, es va fer càrrec de la Universitat Catalana d'Estiu entre els períodes del 1985 al 1987 i entre el 1992 i el 1994. Aquest mateix any, es va donar de baixa de Convergència Democràtica de Catalunya i va fundar Acció Catalana, partit que es va acabar integrant a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). També va ser professor de Llengua i Literatura catalanes fins l'any 2006 a la Universitat de Barcelona.

Reconeixement del Govern

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha destacat aquest dilluns que Max Cahner va fixar una política cultural catalana que encara procedeix a Catalunya. Homs ha lamentat la mort de Cahner i l'ha considerat "una persona clau per entendre l'inici del restabliment de la Generalitat".

En declaracions a Rac 1, el portaveu ha recordat que el Govern va decidir fa quinze dies lliurar-li la Medalla d'Or per la seva contribució al país, tot i que ha reconegut que potser aquest reconeixement ha arribat tard.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento