Ensenyament augmenta les beques menjador per lluitar contra la malnutrició infantil

  • Per primera vegada les famílies podran rebre el 100% de l'import de l'ajuda pel menjador escolar.
  • La Generalitat hi destinarà 34 milions d'euros, 1,8 milions més que el curs passat.
  • La mesura podria beneficiar fins a 4.000 alumnes catalans més.
  • Els ajuts als llibres i material escolar arribaran als 6 milions, però no es concediran als pares, sinó a més d'un miler d'escoles.
La consejera de Educación, Irene Rigau, en el Parlament de Cataluña.
La consejera de Educación, Irene Rigau, en el Parlament de Cataluña.
ALEIX MOLDES / ACN
La consejera de Educación, Irene Rigau, en el Parlament de Cataluña.

El departament d'Ensenyament revisarà les sol·licituds de beques de menjador descartades pels Consells Comarcals amb l'objectiu de que "cap infant amb privacions alimentàries es quedi sense beca". La consellera Irene Rigau, ha anunciat aquest diemcres que la dotació pressupostada aquest curs per aquestes ajudes serà de 34 milions, 1,8 milions més que el curs passat.

Els casos més severs tindran la possibilitat d'obtenir el 100% de la beca, quan fins ara el màxim era del 75%. També com a novetat, Ensenyament ha iniciat un procés per homogeneïtzar els criteris de concessió de les beques. D'aquesta manera, per al curs 2013/14 s'ha aplicat la mateixa fórmula de càlcul de la renda a tot el territori. A més, per primera vegada, els ajuts als llibres de text i material escolar es vehicularan a través de les escoles i no de les famílies.

Actualment són els Consells Comarcals els que s'encarreguen de gestionar aquestes ajudes. Fins ara, cada un d'aquests fixava els criteris d'accés a aquestes beques i les repartia segons la dotació pressupostaria que rebia de la Generalitat. Enguany, i també com a novetat, la Generalitat ha decidirt iniciar un procés per homogeneïtzar els criteris de concessió per part dels Consells Comarcals.

D'aquesta manera, s'evitarà que segons el territori on es visqui els criteris per obtenir una d'aquestes ajudes siguin diferents. "Cal fer un esforç per garantir l'equitat", remarca Rigau. Per tant, per al curs vinent s'ha aplicat la mateixa fórmula de càlcul de la renda a tots els Consells Comarcals. "L'objectiu és que tots els infants amb privacions alimentàries tinguin beca", assenyala la titular d'Ensenyament. Per això, el seu departament s'ha compromès a revisar aquelles sol·licituds de beques de menjador que els Consells Comarcals hagin descartat.

Les famílies que no puguin rebre la beca de menjador per part del Consell Comarcal, podran obtenir-la per via de la Generalitat. Això significa que les sol·licituds que els Consells no puguin abastar seran enviades al departament d'Ensenyament. Des d'allà, se'ls aplicarà els mateixos criteris i s'atorgaran les ajudes a aquelles famílies que ho necessitin.

Els 34 milions d'euros pressupostats corresponent als diners que els Consells Comarcals repartiran en forma de beca de menjador, però, Rigau recorda que "hi ha un compromís parlamentari" i que aquesta partida s'ampliarà si les condicions ho exigeixen. A més, aquest curs hi haurà la possibilitat d'obtenir el 100% de la beca en casos severs, quan fins ara el màxim que es donava era un 75%.

L'informe del Síndic de Greuges presentat el passat mes de juliol, constatava que un 2,9% dels infants catalans tenien privacions alimentàries, i que 50.000 nens i nenes menors de 16 anys presentaven malnutrició. La consellera d'Ensenyament, assenyala que el curs passat es van donar 64.000 beques de menjador, i que per tant, "hi ha beques per a tots aquells que ho necessitin, es tracta de distribuir-les com toca".

Protocol per la detecció de malnutrició

Una altra de les novetats és que el departament d'Ensenyament conjuntament amb el departament de Benestar Social i Família, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han acordat un protocol per a la detecció i seguiment de situacions d'especial dificultat en l'alimentació d'infants i adolescents.

El protocol especifica que, "quan durant el període lectiu, des dels centres educatius es detectin situacions d'alumnes amb indicis d'una alimentació deficient, la direcció del centre ho comunicarà el més ràpid possible als referents dels serveis bàsics d'atenció socials corresponent". Així també, l'informe diu que es comunicaran les situacions en què es detecti que un alumne amb beca menjador adjudicada deixi de fer ús del servei menjador.

Amb aquestes iniciatives, les administracions esperen col·laborar entre elles per poder també revisar que els menors que tenen una situació d'especial dificultat en l'alimentació tinguin concedit l'ajut màxim de beca de menjador i, sinó és així, procedir a atorgar-li.

Llibres de text i material escolar

Pel que fa a la dotació per a llibres de text i material escolar, la Generalitat destinarà aquest curs vinent un total de 6 milions d'euros a 1.023 centres educatius amb més alumnes amb complexitat socioeconòmica per tal que cada centre gestioni la partida que li correspon entre la reutilització de llibres i la dotació de material escolar.

Aquesta també és una novetat ja que, fins ara, el Govern donava els diners directament a les famílies que ho necessitaven perquè poguessin adquirir material escolar i a les AMPES. En canvi, enguany, els diners aniran als centres que serà des d'on es gestionaran. "Calia garantir que a l'inici de curs els alumnes tinguessin el material escolar per poder començar" explica Rigau, per això el seu departament ha decidit atorgar els diners als centres i no a les famílies.

Els 6 milions d'euros corresponen als 3,7 milions que el Ministeri va pressupostar per aquestes ajudes en els comptes estatals de l'any passat i els 2,3 milions que està previst que s'incloguin en els pressupostos de l'any que ve.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento