Sant Adrià decidirà a la tardor què en farà de les tres xemeneies

  • L'alcalde, Joan Callau, assegura que el procés participatiu s'engegarà després de la Festa Major del municipi, al setembre.
  • Els ciutadans hauran de decidir quina activitat s'ubicarà a l'interior de la tèrmica.
  • Callau s'inclina per combinar un ús cultural i un altre de promoció econòmica.
Les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs.
Les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs.
ACN
Les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs.

El nou alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, assegura que l'Ajuntament engegarà aquesta pròxima tardor el procés participatiu per decidir el futur de les tres xemeneies. Després de convocar la ciutadania per decidir si calia o no mantenir en peu l'històric edifici, ara el consistori tornarà a sotmetre al debat popular quin hauria de ser el seu ús en el futur.

Segons Callau seria ideal combinar-hi un equipament cultural que, alhora, generés activitat econòmica i ocupació. La transformació de les tres xemeneies, a més, es vol aprofitar per obrir la ciutat al mar en aquest entorn. L'alcalde és conscient que en l'actual context no es poden fer "cartes als Reis", però es mostra esperençat.

"Passada la festa major -és el 9 de setembre-, a la tardor, l'hem de tenir en marxa". En una entrevista a l'agència ACN, Joan Callau assegura que aquest mateix any s'iniciarà el procés participatiu sobre el futur de les tres xemeneies. "Encetarem un procés de participació amb la ciutadania amb unes línies mestres que fixaran els tècnics i, a partir d'aquí, obrir el debat", afegeix.

Tot i ser conscient que "no són temps fàcils per traure activitat econòmica", l'emplaçament "privilegiat" de les antigues instal·lacions d'Endesa mantenen esperonat l'alcalde perquè, a mitjà termini es pugui convertir en un equipament de referència a nivell europeu. "Si ho fem de la mà del Consorci del Besòs i, per tant, de Barcelona, serà més fàcil", comenta.

Un ús cultural

L'alcalde, Joan Callau, té els seves preferències i voldria que fos un equipament de tipus cultural que generi activitat econòmica i llocs de treball per als veïns de Sant Adrià. "És fàcil fer la carta als Reis", comenta Callau conscient que la transformació de l'espai serà a mitjà o llarg termini. L'alcalde afirma que en el moment de fer obres s'aprofitarà per urbanitzar l'entorn i obrir la ciutat al mar en aquell punt.

L'any 2008 els ciutadans ja van decidir en referèndum mantenir en peu l'històric edifici, després que la companyia elèctrica anunciés l'aturada definitiva de la central tèrmica per a l'any 2011. Actualment s'hi està fent el desmantellament interior i, a banda de les tres xemeneies, també es conservarà l'antic edifici de turbines i algun element interior.

CiU diu que no es podrà fer

La portaveu de CiU a Sant Adrià de Besòs, Mireia Hernández, ha acusat l'alcalde Joan Callau (PSC) "d'enganyar" i donar "falses esperances" a la ciutadania amb l'anunci d'un "procés participatiu" per decidir el futur de les tres xemeneies.

Hernández ha explicat que les xemeneies són d'Endesa i que els terrenys són propietat de Banesto. Per aquest motiu, ha assegurat que l'alcalde no pot plantejar que la ciutadania decideixi l'ús d'un equipament que no és municipal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento