Llums, samarretes i piruletes contra el soroll nocturn

  • La campanya Ssssplau, recorda que els veïns volen descansar busca la complicitat dels barcelonins que gaudeixen de les nits d'estiu al carrer.
  • El lema es projectarà a façanes i places de Gràcia.
  • Es repartiran samarretes als locals de Ciutat Vella per involucrar-los.
  • S'instal·laran més limitadors acústics en concerts a l'aire lliure.
  • Es substituiran els mims per promotors ambientals amb samarretes lluminoses que repartiran piruletes amb el lema.
Ambient nocturn d'una plaça del districte de Gràcia de Barcelona, durant la festa major de 2012.
Ambient nocturn d'una plaça del districte de Gràcia de Barcelona, durant la festa major de 2012.
ACN
Ambient nocturn d'una plaça del districte de Gràcia de Barcelona, durant la festa major de 2012.

L'Ajuntament de Barcelona projectarà en façanes i places de Gràcia imatges sensibilitzadors per reduir la contaminació acústica nocturna, que genera el 21,35% de les queixes per soroll. Des d'aquest dijous s'hi podrà llegir Ssssplau, recorda que els veïns volen descansar, l'eslògan del Pla Silenci 2013, que s'aplicarà fins al setembre a tots els districtes de la ciutat, tret de Ciutat Vella i Gràcia, on s'allargarà fins a l'octubre i s'aplicaran mesures especials.

A Ciutat Vella, en canvi, es distribuiran 1.500 samarretes amb l'eslògan de la campanya entre el personal de prop de mil establiments. D'aquests, 350 són locals d'oci nocturn que tanquen a les tres de la matinada i la resta són restaurants, bars i altres establiments que obren fins a la una.

De fet, un dels objectius de la campanya és coresponsabilitzar als propietaris dels establiments per reduir la contaminació acústica. Un altre és el d'aconseguir la "complicitat" dels barcelonins que gaudeixen de les nits d'estiu al carrer, segons ha explicat aquest dilluns el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers.

Per això, a banda de les samarretes, 22 promotors ambientals amb samarretes lluminoses, gràcias als LEDs, treballaran les nits de dijous a dissabte per sensibilitzar els clients sobre la problemàtica del soroll i repartiran piruletes amb el lema de la campanya. Una altra de les novetats és que enguany no hi haurà mims demanant silenci després de deu anys.

Puigdollers també ha explicat que, en la línia dels darrers set anys, s'instal·laran limitadors acústics als concerts i festes que es celebrin als carrers i places de la ciutat, per bé que els organitzadors d'esdeveniments privats ho hauran de demanar. Se n'instal·laran a les festes de Gràcia i de Sants, però enguany també a les del Poblenou, el Clot i el Carmel. L'any passat se'n van col·locar a 426 concerts.

Tant el regidor com l'intendent portaveu de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner, han coincidit en assenyalar la importància de la prevenció per evitar molèsties als veïns. L'any passat, els promotors ambientals van realitzar 3.793 visites a locals per conscienciar del comportament cívic i el respecte al descans dels veïns.

També es va comprovar el compliment de la normativa als 669 establiments adherits, on es van realitzar 1.572 inspeccions sense detectar incompliments greus en l'horari de terrasses i locals. Precisament, el regidor ha recordat que el règim jurídic actual és "tremendament proteccionista", fet que allarga els processos sancionadors, però ha remarcat que la contaminació acústica por constituir un delicte penal.

A més, el primer semestre d'enguany, les incidències per soroll s'han reduït un 13,5% respecte el mateix període de 2012, en passar de 17.769 a 15.355. "Triomfalistes no ho serem mai. Aquesta batalla no la guanyarem mai pel clima i l'ús de l'espai públic", ha admès Puigdollers.

Queixes al Poble Sec

Precisament aquest dilluns i arran de nombroses queixes de veïns, la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha recomanat a l'Ajuntament que posi en marxa un pla d'usos a l'avinguda Paral·lel, entre els carrers Nou de la Rambla i el parc de les Tres Xemeneies, a l'entorn de la sala Apolo, així com al casc antic del Poble Sec, especialment al carrer Blai, per frenar l'obertura de nous bars, restaurants i discoteques.

Un grup de veïns s'han queixat del consum d'alcohol a l'espai públic, orins, crits, aldarulls, venda de llaunes i destrosses en el mobiliari urbà, vehicles i altres propietats privades al Paral·lel. De fet, alguns veïns asseguren que han rebut amenaces per part dels clients dels locals d'oci de la zona quan els han recriminat el seu comportament. Els veïns del casc antic del Poble Sec també han denunciat crits, sorolls, brutícia i orins a causa de la gran concentració de bars i terrasses de la zona, especialment al carrer Blai.

La Síndica creu que l'Ajuntament no ha estat capaç de corregir ni esmorteir les molèsties ocasionades, generant sentiments d'indefensió i abandonament als afectats, que han vist vulnerat el seu dret a gaudir d'unes condicions de vida digna.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento