La Generalitat es rebela contra el decret del castellà

Presenta un requeriment d’incompetència contra el Govern central per voler instaurar la tercera hora d’espanyol a Primària. Afirma que envaeix l’Estatut.
La Generalitat va anunciar ahir la presentació d’un «requeriment d’incompetència» contra el Govern central per entendre que el decret d’ensenyaments mínims de l’educació primària, que instaura una tercera hora de castellà a Catalunya, suposa una «clara invasió competencial» de les funcions que li atribueix l’Estatut.D’aquesta manera ho va anunciar el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, qui va precisar que aquest requeriment suposa que l’executiu català insta al Govern a «rectificar» l’esmentat decret «en un o dos mesos», ja que, d’altra manera, és «evident» que es presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional, va amenaçar Nadal.

El conseller, però, va treure ferro i va insistir en la «voluntat» de l’executiu català d’arribar a un acord sobre el decret per evitar arribar al Tribunal Constitucional. El Govern ha pres aquesta decisió a proposta del conseller d’Educació, Ernest Maragall, i després d’analitzar l’informe elaborat pel gabinet jurídic de la Generalitat.

Aquest decret havia suscitat l’oposició d’ERC i d’ICV-EUiA, socis del PSC al tripartit, així com la de CiU, per la inclusió de la tercera hora de castellà a les escoles. Nadal va justificar que s’hagi presentat aquest requeriment perquè el decret envaeix l’article 111 de l’Estatut català.

L’oposició creu que ara és tard

La decisió del Govern, que ahir també va treure a concurs 4.010 places de catedràtic de secundària, va suscitar divisió d’opinions. El Govern central considera que no ha envaït cap competència. I a Catalunya, des de l’oposició, CiU va celebrar aquest requeriment, però va assegurar que arriba tard i és fruit de la pressió. ERC va augurar que el cas acabarà al Constitucional.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento