La muntanya de Montjuïc bull les 24 hores, de dia i de nit

  • El Museu Olímpic i de l'Esport acull exposicions en record dels JJOO'92.
  • Montjuïc també és un important eix de teatres i de museus.
  • El Castell, del segle XVII, va passar a mans de l'Ajuntament al 2007.
La Fundació Miró.
La Fundació Miró.
ARXIU
La Fundació Miró.

Montjuïc pot ser un teatre, una sala de concerts i un museu, tant entre murs com a l'aire lliure. La muntanya que alberga la Fira de Barcelona, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Palau Sant Jordi i l'Estadi Olímpic és un potent espai per a l'oci i la cultura, tant de dia com de nit.

A nivell museístic i escènic, alberga alguns dels espais més importants de la ciutat en les respectives disciplines. L'esmentat Museu Nacional  d'Art (MNAC)presideix la muntanya des de la plaça d'Espanya. A banda de les activitats nocturnes de Montjuïc de Nit o la Nit en Blanc, convocatòries culturals anuals amb visites fins a la matinada a les col·leccions i exposicions, el MNAC ofereix programació d'estiu pròpia.

El mateix passa amb la Fundació Miró, un edifici de Josep Lluís Sert dels anys 70 que és una referència mundial en l'obra del pintor barceloní. S'hi sumen el pavelló Mies van der Rohe, del 1929, que conté presentacions i activitats puntuals i és objecte de visites per la seva arquitectura racionalista europea (www.miesbcn.com), i també el museu CaixaForum, que ara és de pagament i que ocupa una antiga fàbrica modernista al peu de l'avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.

Aquesta via de pujada  a Montjuïc culmina en el Poble Espanyol, també obra i vestigi de l'Exposició Universal del 1929, un conjunt que més enllà del tipisme de reproduir diferents pobles de la Península, té una agenda cultural i familiar anual ben farcida.

Abans de pujar l'avinguda, entre el MNAC i l'avinguda Maria Cristina, les torres venecianes i les quatre columnes de Puig i Cadafalch vigilen les fonts de Montjuïc, de l'any 1929, coincidint amb l'esmentada Exposició Universal, i són plenament vigents amb espectacles de llum, música i color d'última generació i continuament actualitzats per al delit del turisme i els barcelonins.

Un espai recuperat per a la ciutadania: el Castell de Montjuïc

Un altre espai emblemàtic recentment recuperat per a la ciutadania és el Castell de Montjuïc, a 170 metres d'alçada, una fortificació del segle XVII que mira al mar i que va passar de mans militars a les de l'Ajuntament el 2007. S'hi fan exposició i festes i activitats ciutadanes, com ara la programació de cinema a l'aire lliure a l'estiu, Sala Montjuïc  (www.salamontjuic.org).

I el Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch, conjuntament amb les exposicions temporals, consagra la seva programació al record d'un dels esdeveniments fonamentals en la història de la muntanya i de Catalunya, els Jocs Olímpics del 1992.

Quatre teatres desenvolupen la seva activitat entre el carrer Lleida i Montjuïc, a banda del Grec: la illa formada per l'Institut del Teatre, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure i el Barcelona Teatre Musical (BTM). Molt a prop, museus com l'Arqueològic i l'Etnològic i el Jardí Botànic Històric de Barcelona i el nou. A banda de tota la infraestructura, Montjuïc és l'escenari de macroconcerts, trobades esportives (els Mundials de Natació al juliol) o de la passada edició del Festival Sónar.

El Teatre LLiure entra de ple en la programació del Festival Grec del 4 al 28 de juliol amb els espectacles L'Accident d'Albert Camus (4 al 7 de juliol);Romeinse Tragedies deShakespeare (del 5 al 7 de juliol);Matx de Pallassos (11 i 12 de juliol); Rhinocerós de Ionesco (12 al 14 de juliol); Béla Bartók:Exili a Nova York d'Àlex Mañas (18 al 21 de juliol) o Allò de què parlem roman inexplorat de Pep Tosar a partir de la vida i l'obra de Thomas Bernhard (25 al 28 de juliol).

CaixaForum dedica la seva més recent nova exposició al Japonisme o la fascinació per l'art japonès (fins al 15 de setembre). El MNAC acaba d'inaugurar la mostra Tàpies:des de l'interior, en col·laboració amb la Fundació Tàpies (fins al 3 de novembre). El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) exhibeix fins a finals d'any l'exitosa proposta Històries de Tocador: Cosmètica i bellesa a l'antiguitat. I els banyadors de l'èxit de la selecció de sincro espanyola es poden admirar fins al 9 de setembre al Museu Olímpic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento