1285-1335: Combinació de formes de menjar

Els avenços cap al sud dels cristians dels comtats de les valls pirinenques va provocar algunes substitucions i algunes combinacions.
L’agricultura hidràulica andalusí, iniciada amb l’entrada, als principis del 700, dels soldats àrabs i berebers i la configuració d’una organització política de grans dimensions (Al-Àndalus), es basava en els productes d’hort : cols, carabasses, cogombres, faves, pèsols, espàrrecs, cebes, alls, i fruites: figues, dàtils, préssecs, albercocs, llimones, taronges.Els cristians, quan ocuparen els territoris andalusís,  continuaren aquestes produccions, però posaren l’accent en l’ampliació del conreu del blat, en l’augment de les plantacions d’olivera (i la producció d’oli, als trulls), i en la fulgurant extensió de les vinyes (de les que s’obtenien a més de raïm i panses, un aliment/beguda/tonificant: el vi). Els cristians no restaven, doncs, sinó sumaven. Pel que fa a les formes (i, doncs, als instruments) de menjar succeiria una cosa semblant.

Els andalusins menjaven en grup. Posaven damunt de la taula una gran safata amb tot el menjar per a tot el grup, i cadascú anava agafant petites porcions d’un menjar que era comú. Els cristians menjaven individualment, cadascú amb el seu plat i ganivet (la forquilla vindria més tard). La ceràmica andalusina, que era un objecte artístic, quasi un producte de luxe, es va trobar amb la necessitat de fabricar plats individuals per a tota la població. Fou «una hibridació de les tècniques i de les formes». Exemples: Manisses i Paterna.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento