Creix la morositat als serveis bàsics com ara les factures d'aigua, gas i llum de casa

  • Càritas ha destinat vuit vegades més diners a sufragar factures de llum, aigua i gas.
  • Els ajuts van destinats a les famílies necessitades, que no ho eren abans de la crisi.
  • Es fan propostes per tal d'aplicar rebuts vinculats al nivell de renda dels clients.
Dos tipos de bombillas, dos costes distintos en la factura de la luz.
Dos tipos de bombillas, dos costes distintos en la factura de la luz.
ATLAS
Dos tipos de bombillas, dos costes distintos en la factura de la luz.

A la pobresa que suposen els deutes derivats de no poder pagar l'habitatge per no tenir feina i, en conseqüència, ni ingressos ni estalvis, cada cop més barcelonins abocats a aquesta situació pateixen la pobresa energètica, que es tradueix en no poder pagar els rebuts d'aigua, llum i gas de casa.

Les entitats que treballen amb els col·lectius més desfavorits ja es bolquen amb aquesta problemàtica derivada de cinc anys de crisi i aturats de llarga durada sense perspectives de feina a curt i mig termini.

El fenomen de la morositat en els serveis bàsics ha crescut tant que Càritas de Barcelona va destinar 41.483 euros a pagar subministraments energètics a 183 famílies el 2012, però, durant els primers cinc mesos d'enguany, ja ha lliurat 47.121 euros pel mateix concepte a un total de 204 famílies, 21 més que en tot el 2012.

Per veure la gravetat del problema, i traslladant-nos al 2007, poc abans que esclatés  l'actual crisi, Càritas va dedicar llavors a pagar rebuts un total de 4.855 euros per a 29 llars, vuit cops menys que ara. En aquest context, el Ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar a principis de maig una proposta d'ICV per a introduir un rebut de l'aigua vinculat a la renda.

A finals de març, una quinzena d'alcaldes metropolitans van acordar amb Agbar que es bonifiqués el consum d'aigua. D'aquesta forma, els serveis socials serien els encarregats de determinar els destinataris de les ajudes complementàries del Fons de Solidaritat de la Fundació Agbar.

L'Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja ha alertat sobre la pobresa energètica, en referència a les famílies –moltes amb nens– que tenen dificultats per mantenir la llar a una temperatura adient.

Un 42%, segons la Creu Roja

L'estudi sobre L'impacte de la crisi en la infància i les famílies, de juliol del 2011, indica que el 42% de les persones en situació de vulnerabilitat no poden viure en un habitatge convenientment climatitzat per la manca de recursos econòmics. Un segon estudi realitzat al juny de 2012, assegura que 1 de cada 4 persones grans ateses per la Creu Roja a Catalunya pateixen pobresa energètica.

Endesa reconeix que la morositat entre els seus clients ha passat del 0,4% a gairebé a l'1%. La coordinadora de progames i serveis de Càritas a Barcelona, Mercè Darnell, explica a 20 minutos que ajuden «cada cop a més gent» i destaca l'acord amb Agbar per tal que «apliqui un descompte en el rebut de l'aigua» als més necessitats.

En aquest sentit, «notem certa sensibilitat per part de les companyies». Com que la majoria d'afectats té domiciliat el pagament de rebuts i el banc els hi cobra el primer dia, «els hem d'ajudar a comprar aliments bàsics» , afegeix Darnell.

Les dades generals de persones ajudades a Barcelona tampoc  conviden a l'optimisme. En els cinc anys que portem de crisi s'ha duplicat el nombre de persones ateses per Càritas Diocesana de Barcelona. Van ser un total de 59.853 els ciutadans ajudats durant el passat 2012 i la xifra s'ha apujat en un 9% durant els primers cinc mesos del present 2013, respecte als primers cinc mesos de l'any passat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento