Rebre un pis en herència ens sortirà gairebé gratis

Economia reduirà l’impost de successions d’habitatges de menys de 500.000 euros i d’ús habitual. Un 75% de les vivendes de Barcelona se’n podran beneficiar.
La Generalitat rebaixarà l’impost de successions per als habitatges d’ús habitual de menys de 500.000 euros (valor cadastral), de tal manera que l’import pagat baixaria molt notablement. La mesura beneficiarà als membres d’una parella i quan el pis passa de pares a fills.En termes generals, la tributació actual és del 5% fins els 125.000 euros. Després es paga segons el coeficient. El que excedeix d’aquella quantitat té una tributació superior. Amb la reforma, la base es multiplicaria per quatre.

Per saber si el límit serà els 500.000 euros (s’està ultimant la xifra exacta), caldrà esperar fins el primer semestre del 2007, moment en què es preveu aprovar la reforma de l’impost de successions.

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va remarcar que la modificació persegueix la reducció de la càrrega fiscal general i un impost més just (que no es pagui tant per heretar un pis d’ús quotidià).

Economia calcula ara quina repercussió tindrà el canvi en la recaptació de la Generalitat. En el cas de la ciutat de Barcelona, segons dades de l’oficina municipal d’estadística, la modificació beneficiaria tres de cada quatre dels 758.462 habitatges. La xifra serà encara més elevada a la resta de Catalunya, amb uns preus més baixos.

Tres preguntes a...

Gonzalo Bernardos. Professor UB

1 Per què s’acomet la modificació legal?

El motiu principal no és actualitzar l’increment del preu dels pisos. Es tracta d’una situació de competència fiscal. Al País Basc i Madrid, i a molts Estats de la Unió Europea, aquest impost el tenen molt més reduït o anul·lat. L’objectiu final és la supressió.

2 Quina interpretació en fa?

És un bon senyal de començament del tripartit. Un 82% de les famílies té un habitatge en propietat. Vist així és una mesura social.

3 Quina repercussió tindrà sobre el que recapta la Generalitat?

Gairebé nul·la. És un tribut secundari, molt per darrere de l’IVA o de l’IRPF. La tendència general és la reducció de la recaptació per via d’impostos directes i l’increment pels indirectes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento