La sobreprotecció i l’excés d’autoritat estressa els nens

  • Fins a 87.000 menors de 3 a 5 anys pateixen símptomes de psicopatologies.
  • L’ansietat i els transtorns de conducta són les alteracions més comunes.
Entre 67.000 i 87.000 nens catalans d’entre tres i cinc anys (del 33 al 47% del total, segons els pares o segons els mestres) presenten símptomes de patir algun tipus de problema psicopatològic.

Les causes que provoquen aquestes alteracions tenen la seva arrel en l’entorn familiar i educatiu: tant la sobreprotecció i la tolerància excessiva com ser massa rígid i autoritari afavoreixen l’aparició d’aquests problemes, segons un estudi presentat ahir per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Fòbies i depressions

La depressió, la hiperactivitat, les fòbies o els comportaments compulsius poden començar a aparèixer, i tractar-se, abans d’arribar als sis anys. Les alteracions més comunes en la infància són els transtorns de conducta i l’ansietat, un problema que només arriba a desenvolupar-se en el 3% dels nens.

Els especialistes apunten que l’aparició de problemes psicopatològics -tant en adults com en infants- és cada cop major i que la prevenció és fonamental.

Signes d’alarma

Si bé presentar el símptoma no té res a veure amb patir el transtorn, aquestes senyals sí que "són signes d’alarma", segons la professora Edelmira Domènech, de la Unitat de Recerca de Psicopatologia de la Infància i l’Adolescència de la UAB.

Domènech va presentar ahir, juntament amb la també professora Maria Claustre, les conclusions d’un estudi sobre 1.104 nens d’entre 3 i 5 anys que viuen a la ciutat i a l’àmbit rural. La prevalència dels símptomes a les ciutats és un 50% major que als pobles o zones rurals.

Repensar l'educació 

Sobre les causes de l’increment de les psicopatologies i l’aparició dels primers síntomes a partir dels tres anys, la professora Domènech denuncia que "ho estem fent molt malament en la forma d’enfocar el context en què es mouen les nostres famílies" i afegeix que "hem de repensar l’educació".

Domènech no en responsabilitza els pares ni els mestres: "en culpo a la societat" que impossibilita que els pares dediquin el temps que necessiten els seus fills i que no dóna prou autoritat als mestres.

Precisament, els professors detecten un percentatge més alt de trastorns en els nens (47%) que no pas el que en reconeixen els pares (33%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento