La jueza critica que la policía desalojara ‘La Makabra’ sin avisar

Pactó con los abogados del local que estarían informados. Los Mossos no se comprometieron con nadie, según Interior.
‘Boni’, president de l’assocació Catalana de Circ.
‘Boni’, president de l’assocació Catalana de Circ.
‘Boni’, president de l’assocació Catalana de Circ.
La jueza que mandó desalojar la fábrica La Makabra del Poblenou el pasado lunes expresó ayer su malestar por el hecho de que los Mossos no la avisaran con antelación de la desocupación para así informar a los abogados de los okupas, tal y como habían pactado ambas partes.La titular del juzgado de instrucción número 2 de Barcelona, Eugenia Canal, se enteró de la acción policial por la prensa, según hizo ayer público mediante un comunicado del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Por su parte, la consellera de Interior en funciones, Montserrat Tura, explicó ayer que los Mossos no habían adquirido compromisos con nadie para poner fecha al desalojo. Tura destacó, asimismo, la ausencia de incidentes durante la acción y el buen comportamiento de todas las partes. Los artistas desalojados de La Makabra que se manifestaron el lunes para exigir un «espacio alternativo» para sus actividades se han trasladado a espacios como el Ateneu de Nou Barris.

El regidor de Cultura del Ajuntament, Carles Martí, afirmó que el consistorio está abierto a ofrecer un local si los artistas de La Makabra ofrecen un proyecto «consistente y social». Y negó que se hayan producido ya contactos en este sentido.

Los vecinos defienden a los artistas

La Associació de Veïns del Poblenou se quejó ayer de «la forma en como se produjo el desalojo de La Makabra, sin previo aviso, y con un procedimiento por vía penal, como si las personas de este espacio fueran delincuentes». Alberto Fernández Díaz, del grupo popular, dijo que «el Ajuntament debe promover la vivienda social»para evitar okupaciones. EUiA se solidarizó con La Makabra. Y el convergente Xavier Trias denunció «la incapacidad del Ajuntament» para ofrecer espacios culturales para jóvenes.

‘Boni’, president de l’assocació Catalana de Circ

«Tenir un espai pel circ és una demanda antiga»

Se’n poden treure coses positives per al circ del desallotjament de La Makabra?

És una contradicció, perquè és una llàstima que es parli més del circ per una moguda com aquesta, pensar que s’ha d’aprofitar la situació, però és bo que el circ surti més als mitjans per intentar un major recolzament institucional.

I que així Barcelona compti amb un espai de circ?

La urgència la té el col·lectiu artístic desallotjat que no sap on assajarà. La cessió d’un espai pel circ és una demanda antiga de l’associació. El que podem fer ara és accelerar el procés.

Han tingut converses amb l’Administració?

N’havíem tingut. A Barcelona cal un espai on ensenyar, entrenar i crear circ. I aquest no pot ser una casa ocupada. Això era conseqüència de la manca d’un indret. Als professionals ens agradaria l’autogestió d’un espai.

Què en pensa de la forma de desmuntar La Makabra?

Va ser exagerada. Els antiavalots no es van trobar amb cap resistència.

El circ català es mereix un gran espai com ho és el Nacional per al teatre?

Grans pressupostos farien mal al circ perquè estem acostumats a anar fent amb els recursos mínims. No seria bo fer un salt tant gran. Ara, el circ necessita d’instal·lacions especials.

La Makabra era bona...

Per ser ideal per als joves que comencen: era gratis.

Bio

Jordi Juanet, Boni, va formar el duo de teatre-circ Boni & Caroli l’any 1982, produint cinc espectacles. Després de treballar amb la Família Ramírez actua en solitari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento