80.000 malalts crònics es tractaran des del domicili

La telemedicina pot estalviar el 38% del cost. Dins el pla del Clínic i Bellvitge s’inclouran patologies cardiovasculars, respiratòries i diabetis.
Uns 80.000 malalts crònics de les àrees de referència dels hospitals Clínic i de Bellvitge podran seguir el tractament de les seves patologies des de casa a partir del 2007. L’àrea cobreix 800.000 persones i uns 25 centres d’atenció primària. L’experiència es vol estendre a la resta de Catalunya en tres o quatre anys.El programa de telemedicina Chronic inclourà els pacients de les malalties prevalents: cardiovasculars, respiratòries i la diabetis, segons va explicar el seu promotor, Josep Roca.

Amb aquest projecte es pretén evitar entre el 80% i el 90% de les consultes que ara es fan de manera presencial.

Reducció de costos

Els promotors calculen que aquesta mesura suposarà un estalvi de fins el 38% del que costa l’hospitalització dels pacients.

El telèfon mòbil i la televisió seran les eines de transmissió d’informació entre els pacients, des del domicili, i els facultatius que els seguiran. Roca no creu que l’edat avançada pugui ser un problema per implantar el programa. L’índex de fracàs d’experiències anteriors se situa en un percentatge del 5%.

El pla tindrà diversos estadis de seguiment: des de la infermera que educa el malalt per usar el telèfon fins la telemonitorització a domicili. D’aquests casos més complexos n’hi haurà uns 1.200.

Per exemple, els que més risc d’infart tenen hauran de remetre diàriament dades sobre el seu pes o la freqüència cardíaca.

Una central de trucades servirà per canalitzar les consultes dels usuaris davant qualsevol problema de funcionament del sistema o sobre la seva salut.

Investigació en cèl·lules mare

Les dues primeres línies de cèl·lules mare embrionàries humanes obtingudes pel Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona s’utilitzaran per estudiar com es reprodueixen aquestes cèl·lules i quin és el mecanisme pel qual es diferencien per crear neurones o teixit muscular. És un projecte que tracta d’esbrinar més sobre les malalties neurodegeneratives. Es tracta de saber, per exemple, com les cèl·lules mare mantenen la seva infinita capacitat de renovació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento