El 60% de pares tenen dificultats per arribar a fi de mes per la retallada en beques escolars

  • Només ciutats amb pressupost, com Barcelona, poden afrontar la retallada d'ajuts.
  • La majoria de les famílies han de satisfer despeses de 758 euros per fill i curs.
  • L'absentisme puja fina al 21,8%, en part perquè hi ha menys beques-menjador.
Clase de colegio
Clase de colegio
Clase de colegio

La falta de pressupost de municipis i consells comarcals a causa de les retallades dels governs català i espanyol i l'augment de la demanda d'ajuts de les famílies per la crisi està creant desigualtats entre poblacions amb prou recursos per fer front a les beques, com Barcelona, i d'altres que no tenen diners.

Com a conseqüència, augmenten el fracàs i l'absentisme escolar dels alumnes els pares  dels quals no poden fer front a factures de 758 euros per fill i curs de mitjana. En època de bonança no es va fer prou per solucionar problemes com la pobresa, que ja afectava al 18% de la població.

Tampoc es va millorar el sistema de beques i, actualment, segons la Fundació Jaume Bofill, ja s'ha arribat a un 21,8% de fracàs escolar. De retruc, hi ha més diferències socials. «La compra de llibres suposa una despesa enorme per a les famílies i el 60% tenen dificultats per arribar a final de mes», recorda a 20minutos.es el director de la Fundació, Ismael Palacín.

Segons l'INE, es van gastar el curs passat 138 euros en llibres i 620 euros en el menjador. Els costos són «excessivament alts» i la necessitat, imposada per les editorials, de canviar els llibres constantment, està «injustificada». A més, Palacín sosté que se'n tenen masses, tot i que no són la millor forma d'aprendre.

Amb tot, hi ha centres que des de fa anys fomenten la reutilització de llibres de text. Això permet reduir les despeses i ensenya als nens a compartir i respectar el material. No tenir llibres té conseqüències per als nens. Palacín afirma que baixa el seu rendiment, l'autoestima, el sentiment de pertinença al centre... I això afavoreix el risc d'abandonament i fracàs escolar.«No invertir en beques té un major cost» a llarg termini.

Amb les beques menjador passa una cosa semblant. D'una banda, molts infants no tenen una alimentació adequada i, de l'altra, els nens que dinen sols a casa sense que no els supervisi ningú tenen un major risc d'absentisme.

No obstant, «mai s'han dissenyat unes polítiques de beques serioses tret d'excepcions com Barcelona», on s'han augmentat les beques-menjador. Palacín també critica que a Catalunya només arribin el 13% de les beques quan hi viu el 17% de la població i que no s'apliquin mesures compensatòries.

Badalona no tindrà ajuts pels llibres

Badalona no tindrà les ajudes pels llibres de text promeses per l’alcalde, Xavier García Albiol. CiU es va abstenir i el PSC i ICV-EUiA van votar en contra de la mesura, perquè no tenia un ampli suport de la comunitat educativa.

Alguns ajuntaments com el d’Igualda, el Masnou o Valls han concedit ajuts pels llibres, igual que consells comarcals com els del Solsonès o el Tarragonès. En canvi, Ensenyament no en concedirà per la retallada del Ministeri d’Educació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento