Montilla alerta que no tolerarà de ZP o el PSOE tuteles i ingerències

El nou tripartit prioritza l’acció social sobre l’avenç nacional i s’ha conjurat contra els errors de l’època de Maragall. Els líders preveuen un Govern sòlid i obren la mà a col·laborar amb CiU.
Els 70 diputats del nou tripartit aplaudeixen Montilla.(A. Estévez / Efe)
Els 70 diputats del nou tripartit aplaudeixen Montilla.(A. Estévez / Efe)
Els 70 diputats del nou tripartit aplaudeixen Montilla.(A. Estévez / Efe)
El candidat del PSC a la Generalitat, José Montilla, va advertir ahir en la presentació oficial del tripartit que el seu Govern «no se sotmetrà a tuteles de partit ni ingerències externes». Era un doble missatge. Primer reivindicava la plena autonomia del PSC respecte al PSOE, que no ha ocultat que preferia una altra mena de pactes. I segon, va dirigir-se a José Luis Rodríguez Zapatero, a qui va reclamar «lleialtat institucional».Les prioritats de Montilla passen per la consolidació de la societat del benestar, la continuïtat econòmica, el desplegament del nou Estatut i l’equilibri territorial i ecològic.

També creu que el futur Govern serà «sòlid, seriós, de mirada àmplia» i amb «reptes que no s’esgoten en una legislatura».

Dubtes de CiU

Felip Puig (CiU) va demanar al tripartit que concreti en temes conflictius (quart cinturó o connexió elèctrica amb França). Creu que amb el nou Govern es trenca el mite del pacte Mas-ZP. CiU va reaccionar a Madrid contra el tripartit i va rebutjar dos projectes de llei de Justícia.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va calmar Zapatero: «Pot estar tranquil amb el nou Govern», va dir des del Senegal. El PSOE pensa que la relació amb CiU serà «molt bona» i confia a sumar els vots d’IU i ERC. El PP veu «penós» que Zapatero torni a «pagar les factures» d’ERC.

Els sis protagonistes de la jornada

José Montilla. PSC

«Hem après dels errors» Assegura que no es repetiran els problemes del primer tripartit i promet retornar l’interès de la gent sobre la política.

Josep Lluís Carod-Rovira. ERC

«No anirem contra ningú» El tripartit serà més un Govern que una coalició. «No ens mourem per ressentiment o rancúnia. No fallarem», va dir.

Joan Saura. ICV-EUiA

«El tripartit no serà un parèntesi» Es governarà de manera «ètica, transpartent i rigorosa». Els objectius partidistes quedaran en un segon pla.

Artur Mas. CiU

«El poble ha dit que Montilla no està preparat per ser president» També demana ZP que expliciti la seva opinió sobre la reedició del tripartit.

Josep Piqué. PP

«És un pèssima notícia» La nova «fórmula possiblement tornarà a sumir Catalunya en la incoherència, la inestabilitat i la inacció política», diu.

Albert Rivera. Ciutadans

«Irresponsabilitat de Montilla per donar més poder a ERC» Va alertar que Esquerra gestionarà els mitjans de comunicació o la cultura.

Apuesta por la continuidad en los nuevos consellers

El PSC discute dónde recolocar a Tura. En pocos días se dará a conocer cuáles serán los futuros consellers del segundo tripartito. Todas las quinielas apuntan a la continuidad.

President: José Montilla (PSC).

Vicepresidente: Josep- Lluís Carod-Rovira (ERC).

Relacions Institucionals i Interior: Joan Saura (ICV-EUiA).

Agricultura: Jordi W. Carnes (PSC).

Benestar i Família: Marta Selva o Anna Simó (ERC).

Comerç, Indústria i Turisme: Josep Huguet (ERC).

Cultura: Josep Bargalló, su mujer, Montserrat Palau, Maria Mercè Roca o Jordi Portabella (ERC).

Economia: Antoni Castells repetiría (PSC).

Educació i Universitat: Joan Manuel del Pozo (PSC).

Governació: Joan Puigcercós (ERC).

Justícia: Montserrat Tura (PSC) gestionaría este departamento, después de que Saura se encargue de Interior. También suena Ernest Maragall.

Medi Ambient i Habitatge: Francesc Baltasar (ICV-EUiA).

Política Territorial: Joaquim Nadal (PSC).

Salut: Marina Geli (PSC).

Treball i Indústria: Jordi Valls (PSC).

Discurs d’unitat, fotografia de diversitat

Els tres líders del tripartit es prometen actuar a una amb el testimoni dels seus 70 diputats. L’acte de presentació del tripartit suposa un punt i a part entre la primera i la segona etapa del govern d’esquerres de coalició. De la pompa del 2003 s’ha passat a una sobrietat dissenyada fins l’últim detall.

Saura, Carod i Montilla, per aquest ordre, van prendre la paraula en un acte que va començar amb un retard de 15 minuts. Els tres van insistir en la idea d’unitat. Montilla va ser l’únic que va llegir el discurs. Al darrere, els altres 67 diputats, amb notes de color com els vestits alternatius de dues diputades d’ICV. A més del tomate periodístic, desenes d’alts càrrecs i assessors seguien la cerimònia ben a prop. En els propers dies es tancaran les conselleries i es repartiran els càrrecs de confiança.

I un últim detall: «Govern d’Entesa» era l’únic que es podia llegir al faristol en què van parlar els tres líders. Que el tripartit devingui un Govern d’entesa es veurà a partir d’ara.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento