Identifiquen el gen que causa el dolor de la fibromiàlgia

Una mutació genètica provoca la fibromiàlgia. Reumatòlegs d’una clínica barcelonina han identificat el gen que determina el desenvolupament d’aquesta malaltia muscular que provoca forts dolors.

Si bé a curt termini el descobriment no permetrà cap canvi en els tractaments, la troballa sí que obre una porta a un diganòstic precoç  i a la detecció de futurs malalts. Els científics creuen que entre cinc i deu gens sense dientificar més estarien implicats en la patologia.

El causant de la fibromiàlgia és el gen COMT, que es troba al cromosoma 22, un «vell conegut» per als investigadors. Fins ara se’l relaciova amb l’ansietat, l’esquizofrènia, el Parkinson i l’alcoholisme, va explicar ahir el coordinador de l’informe, Ferran García, de l’Institut Ferran de Reumatologia de la clínica Cima. L’estudi, pendent de publicació en una revista mèdica, conclou que el 44,3% dels malalts són portadors de mutuacions d’una variant d’aquest gen.

Més dolor dels pacients

Segons García, el gen es presenta en diferents modalitats en funció de l’aminoàcid que fabrica. En els casos més greus, el COMT segrega la valina, que degrada els neurotransmissors. Els pacients tenen menys recursos per frenar el dolor. El seu  cervell presenta un excés de dopamina que inhibeix l’alliberament d’endorfina, un neurotransimissor amb una acció analgèsica. El reumatòleg de la Cima va apuntar que els estudis genètics podrien servir com a prova en un judici perquè es reconegui la fibromiàlgia com a malaltia laboral invalidant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento