Los partidos arrecian sus críticas a CiU para restarle votos el 1-N

El PSC cree que la «soberbia de CiU se le está girando en contra». Piqué carga contra Mas por su «cinismo político». CiU advierte de que ERC podría situar a Zapatero en la Generalitat.
Joan Saura, ayer, ante el Parlament de Catalunya. (Núria Peláez / Acn)
Joan Saura, ayer, ante el Parlament de Catalunya. (Núria Peláez / Acn)
Joan Saura, ayer, ante el Parlament de Catalunya. (Núria Peláez / Acn)
Todos contra el posible ganador. Este es el mensaje que los partidos catalanes parecen difundir para restar votos a CiU durante el ecuador de la campaña electoral.José Montilla (PSC) cargó con dureza contra Artur Mas (CiU). Calificó de «ocurrencias y experimentos» las propuestas convergentes. Para Montilla, «los servicios se quedan, y los cheques se pueden quitar», como ya hizo «Mas en 1997».

El PSC cree que CiU «es prescindible, poco relevante», se está desinflando y afirma que la «soberbia» de Mas «se le está girando en contra». El sábado, Zapatero dejó las manos libres al candidato socialista para que cierre pactos tras el 1-N.

Cinismo político

El PP, con el que CiU descartó acuerdos estables, lamentó el «cinismo político» de CiU y su «tacticismo brutal», que les «comienza a pasar factura». Piqué insiste en que su posible apoyo a Mas no sería «un cheque en blanco más».

Joan Saura (ICV-EUiA) es el único que tiene claro que no pactará con el PSC. Si se renueva el tripartito, la independencia del Govern sobre el Ejecutivo central «dependerá de Iniciativa», dijo Saura, que lamentó los «permisos» del PSOE que necesita Montilla para pactar.

Autoubicada en medio del PSC y CiU, Esquerra desliza más críticas contra CiU para que  Mas no sea percibido como la única opción nacionalista. La tendencia se vio en el debate en TV3.

El número 2 de ERC en Barcelona, Joan Puigcercós, afirmó ayer que CiU no tiene unidad de acción con el Partido Nacionalista Vasco (PNV)  y presumió de que Esquerra ha contado con la defensa de Eusko Alkartasuna (EA), «más útil en los momentos importantes».

Puigcercós se refería al mitin de ayer de CiU, que contó con el apoyo del PNV. Mas pidió el «voto útil» para evitar que ERC reedite el tripartito y «entregue la llave de la Generalitat al PSOE de Zapatero, que se instalaría en el mismo despacho del president».

Nuevas pintadas en sedes del PP

La fachada sede del PP en Girona amaneció ayer con manchas de pintura roja y amarilla y restos de huevos. Estos actos se suman a otros incidentes en Martorell, Lleida y Tarragona, donde aparecieron amenazas de muerte contra Josep Piqué. En ERC, Carod Rovira también ha soportado los gritos de una quincena de estudiantes en la UB: «Carod, cabrón, España es tu nación».

En campanya

Les enquestes veuen factible un nou tripartit

Les dues enquestes publicades ahir a la premsa conclouen que la suma d’escons de PSC, ERC i ICV-EUiA faria possible reeditar un nou tripartit a la Generalitat. En canvi, el bipartit entre CiU i ERC no arriba als 68 escons de la majoria absoluta. El País dóna 45 escons a CiU, 42-43 al PSC, 20 a ERC, 14 al PP i 13-14 a ICV-EUiA. Amb aquests resultats, ERC, CiU i el PP perdrien diputats, i ICV-EUiA i PSC en guanyarien. La suma dels tres faria president a José Monitlla, tot i que la majoria dels enquestats veuen Artur Mas (CiU) com a futur president, davant el 23% de Montilla. En canvi, La Razón atorga 47-49 actes a CiU, 42-40 al PSC, 20 a ERC, 14 al PP i 10-11 a ICV-EUiA. Segons aquest diari, Mas treu un 5,4 de nota i Montilla un 5,2.

El programa dels partits (6.) Propostes en educació obligatòria, FP i universitats

CIU

Formació gratuïta 15 anys i més ordinadors

Tot ciutadà de Catalunya tindrà garantits 15 anys escolars de formació gratuïta (de franc plenament entre els 3 i els 16 anys). Sisena hora a tots els centres d’infantil i Primària a la pública i la concertada. Tres ordinadors per cada dos alumnes el 2010 i formació del professorat. Despesa del 6,5% del PIB per a educació. Sol·licitar l’escola dels fills des que neixin. Reafirmar l’autoritat del mestre sobre l’alumne. Itinerari educatiu i cultural català. Triligüisme. Matrícules universitàries segons la renda familiar.

PSC-CPC

Llibres gratuïts i pla contra el fracàs escolar

Junt amb la proposta de llibres gratuïts, el PSC impulsarà un pla de xoc contra el fracàs escolar. Contractació de 500 professors per ajudar els joves de 16 anys que no volen continuar els estudis perquè puguin trobar feina. Es triplicarà el nombre de beques de menjador. Creació de 15.000 places d’escola bressol. Reduir el mòduls de manera progressiva. Una FP més integrada a les necessitats de feina de cada territori. 600 milions per a les universitats entre 2006 i 2009 per aplicar l’Espai Europeu.

ERC

25 alumnes per aula a Primària i més català

Gratuïtat real de l’educació bàsica. Aplicació de la sisena hora en Primària. Requisits clars per a la concertació. Immersió en català a Primària. Programes experimentals d’anglès a tots els centres. Més i millors aules d’acollida per integrar els immigrants. Cultura religiosa, i no religió. 20.000 noves places de parvulari. ESO: de 30 a 25 alumnes per aula. Reduir al 15% el fracàs escolar. Potenciar el Batxillerat a distància i nocturn. Més alumnes d’FP i més FP per als treballadors en actiu. Horari intensiu a la Universitat.

PP

Més pràctiques i anglès al 20% d’assignatures

Arribar el 2020 al 7% del PIB en despesa en ensenyament. 30.000 beques d’excel·lència per als millors alumnes. Xec escolar per escollir el centre on estudiar. Nou mapa amb més centres de tots els nivells. 40.000 places de preescolar. Reduir el fracàs escolar. Major inspecció als centres. Reducció a 15 alumnes per aula en casos especials. Anglès vehicular en un 20% de les classes. Major col·laboració FP-empreses. Més pràctiques durant la Universitat i un sistema homogeni a tot l’Estat.

ICV-EUIA

Aposta per la pública i cursos per a totes edats

Destinar el 6,3% del PIB per a educació. Universalització en l’edat de 3 a 16 anys i diversitat tota la vida. Flexibilitzar horaris. Fer les escoles bressol necessàries perquè tots els nens puguin anar al parvulari. Itineraris educatius amb coherència entre els 3 i els 16 anys. Xarxa pública, vertebradora del territori. Unitats escolars als hospitals amb servei de pediatria. Almenys un centre d’FP integrat per comarca. Més recursos per a universitats públiques. Augmentar fins a 5.700 euros la despesa anual per alumne.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento