Superpujada de la guarderia i inici de la matriculació escolar sense calendari a Catalunya

  • Ensenyament vol que les famílies paguin la meitat del cost de les escoles bressol i redueix en quasi 500 euros la seva aportació.
  • Hi haurà 133 grups menys per l’augment de ràtio i el descens d’alumnes.
Els germans Deltell García, en una zona de jocs infantils. La nena té plaça a la guarderia i el nen més petit ja no hi té cabuda.
Els germans Deltell García, en una zona de jocs infantils. La nena té plaça a la guarderia i el nen més petit ja no hi té cabuda.
Albert Deltell
Els germans Deltell García, en una zona de jocs infantils. La nena té plaça a la guarderia i el nen més petit ja no hi té cabuda.

Les famílies poden, des d’aquest dilluns i fins divendres, matricular els seus fills als cicles Infantil, Primària i Secundària. Això sí, sense saber quan començarà el curs, si es farà jornada intensiva o partida, el preu que hauran de pagar... segons denuncia la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), que critica la "passivitat" del Departament d’Ensenyament davant temes "decisius" que "creen inquietud" entre les famílies que duen els fills a l’escola pública.

A més de criticar les retallades i la "mala gestió", l’entitat lamenta que els pares hagin de matricular els seus fills "a les palpentes". La FAPAC assenyala que, si bé Ensenyament ha anunciat l’augment d’algunes ràtios, les famílies no saben amb exactitud quants nens hi haurà a les aules del centre en els que matriculen els seus fills.

Només se sap que al 35,7% dels grups de P-3, tant públics com concertats, hi haurà 26 criatures o més i que el 43,1% dels grups d’ESO tindran 31 estudiants o més. L’increment de ràtios sumat al descens de la demografia i d’immigrants ha dut el Departament a tancar 133 grups a tot Catalunya.

Llars d’infants més cares

Les famílies tampoc saben quan costaran les escoles bressol. De fet, aquest dilluns la consellera Irene Rigau va proposar que els pares paguin la meitat del cost de cada plaça —que xifra en 3.420 euros anuals— i que la resta sigui assumida a parts iguals per l’Administració autonòmica i la local, és a dir, uns 875 euros cadascuna. Ensenyament hi aportarà, doncs, gairebé 500 euros menys per nen, ja que el darrer curs hi va posar 1.300 euros per nadó.

La FAPAC sosté que Ensenyament no ha abonat les beques menjador d’aquest curs, ni ha dit a quant ascendiran aquests ajuts, ni ha explicat en quins centres els alumnes podran dur la carmanyola de casa i com funcionarà. Els pares lamenten que la Conselleria no hagi comunicat quan s’eliminaran els barracons i que no s’hagin presentat els plans d’emergència de les escoles massificades. Així, doncs, si ocorregués algun accident, seria responsabilitat de la Conselleria.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento