Fre al pla de condons per a joves

  • La poca utilització de part de les màquines expenedores de preservatius obliga Salut a suprimir-ne.
  • N’hi havia d’haver un miler i no arriben a 600.
  • Encara hi ha infeccions per manca d’ús dels profilàctics.
Abriendo un preservativo.
Abriendo un preservativo.
ARCHIVO
Abriendo un preservativo.

La manca d’ús de preservatius entre els joves va fer que l’any 2003 s’introduís el Programa Màquina, posant a l’abast de la població condons a meitat de preu. Aquell primer any se’n van col·locar 114 i ara n’hi ha 547. Però el pla s’ha quedat a mitges per la poca utilització de part de les màquines expenedores, ja que el Departament de Salut tenia previst posar-ne prop d’un miler el 2009, i no arriben a les 550.

En el seu moment, el Programa va generar una intensa polèmica perquè, amb l’objectiu de posar a disposició aquest mètode anticonceptiu i de prevenció de malalties de transmissió sexual, preveia la instal·lació d’expenedors en llocs freqüentats pel jovent, des d’universitats fins ainstituts, entre molts d’altres.

Actualment, però, només hi ha set màquines en instituts. Això sí, als centres de joves, com els casals, n’hi ha 91; a les instal·lacions esportives, 32, i als albergs juvenils, 9, per bé que la Secretaria de Joventut en volia instal·lar als 20 establiments públics de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat).

Amb tot, gran part dels punts de venda es troben a les universitats, on n’hi ha 197, a les que es poden sumar les 58 en biblioteques. També n’hi ha a les entrades de 47 centres d’atenció primària i a l’interior de 37 locals d’oci i de restauració. La implantació del Programa durant els primers quatre anys va ser molt ràpida, ja que es va passar de les 114 màquines que hi havia a finals del 2003 a 475, el 2006.

La Conselleria de Salut, però, admet que des d’aleshores el creixement es va alentir per dos motius. D’una banda, la "saturació" va fer caure la demanda d’instal·lació, i de l’altra, la manca d’ús d’alguns dels aparells va dur als responsables del Programa a suprimir-ne i reubicar alguns dels punts de dispensació de preservatius. Un exemple és el de Montcada i Reixac. L’Ajuntament va aprovar el 2005 col·locar dues màquines al centre Cívic de Can Cuiàs; una a l’Espai Jove Can Tauler i una quarta al casal d’avis de la Mina. Fa anys, es van treure per manca d’ús. A més, al 2007 estava previst instal·lar 255 màquines a les universitats, un 29,4% més de les que hi ha ara, i 290 a biblioteques i la xarxa de transport, més del doble de les que hi ha, ja que se’n comptabilitzen 32 a FGC, 13 a TMB i set a Renfe, a més de les 58 de les biblioteques.

Encara hi ha infeccions

Salut valora positivament el Programa, perquè el nombre d’embarassos no desitjats en adolescents mostra una tendència a la baixa, i s’han estabilitzat els nous casos de VIH, malgrat que continuen produint-se infeccions de transmissió sexual, perquè "l’ús del preservatiu no és generalitzat ni persistent en el temps", segons alerten.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento