El Delta del Llobregat destaca com el pitjor fons marí de Catalunya

  • L’acció del Port de Barcelona i la contaminació que porten els corrents marins han malmès la biodiversitat de la zona.
  • La costa de Girona té més bona puntuació que la de Tarragona.
Immersió a Cala Llobeta, a l'Ametlla de Mar, el fons marí de la qual ha estat puntuat enguany amb un 5,9.
Immersió a Cala Llobeta, a l'Ametlla de Mar, el fons marí de la qual ha estat puntuat enguany amb un 5,9.
Albert Alfonso
Immersió a Cala Llobeta, a l'Ametlla de Mar, el fons marí de la qual ha estat puntuat enguany amb un 5,9.

El fons marí del Prat, al Delta del Llobregat, és el més degradat de Catalunya, segons es desprèn d’un estudi elaborat per la Fundació Mar, en el marc del projecte SILMAR. Ha estat puntuat amb un 4,8 sobre 10, i és l’únic suspès del document, en el qual s’han estudiat 19 àrees submarines de Catalunya i Balears durant el 2011.

Així, tot i tenir unes platges de qualitat i amb una "bona conservació", va precisar la coordinadora de SILMAR a Girona, Evelyn Segura, la biodiversitat del fons del mar del Delta de Llobregat està molt deteriorada, segons han constatat. El motiu que s’hagi malmès podria trobar-se en la proximitat del Port i la seva ampliació, amb un espigó, i la contaminació que arriba a la zona pels corrents marins. Tot i suspendre, el fons marí ha tret una millor nota que l’any 2010, quan va ser estudiat per primer cop. Llavors va ser valorat amb un 3,5 i la Cala Aiguafreda de Begur també va obtenir una mala puntuació, amb un 4. Enguany, però, ha aprovat amb un 5,6.

Aprovat justet

Tot i que el projecte SILMAR no disposa d’infraestructura a Barcelona, Segura va recordar que si bé la qualitat de l’aigua de les seves platges "és excel·lent, segons els estudis de l’Agència Catalana de l’Aigua, la biodiversitat és molt pobre". I va argumentar que en bona part es deu a "l’artificialització de la costa, l’impacte del turisme i la contaminació".

L’estudi també ha valorat altres fons marins propers a la capital catalana. Així, el punt d’estudi ubicat sota les aigües del Pont del Petroli, a Badalona, l’ha valorat aquest cop amb un 5,4 (l’any 2010 va treure un 5), mentre que el fons de la zona de L’Alguer de Mataró ha mantingut nota: un 7. Per la seva banda, la costa del Garraf, a Vilanova i la Geltrú, ha estat puntuada en la seva primera avaluació amb un 5. I s’hi ha localitzat l’existència de l’espècie d’alga invasora, la caulerpa recemosa, que desplaça les espècies autòctones.

Girona i Tarragona

A la resta de Catalunya, el millor fons marí es troba al nord. En aquest sentit, les aigües de la Costa Brava guarden més espècies. "Inclús hi ha corall de molt bona qualitat a algunes zones de l’Escala", va afegir la coordinadora de SILMAR. Mentrestant, cap a Tarragona és de pitjor qualitat per les grans construccions, la contaminació de la petroquímica i l’activitat dels grans vaixells al Port. A la costa gironina està Es Caials, a Cadaqués, que ha obtingut un 6; a l’Escala, Punta Romaní ha tret un 7,5 i Cala Montgó, un 5,8. El Crit, a Mont-ras, un 8; La Caleta de Palamós, un 5,7, Cala Vigatà a Sant Feliu de Guíxols, un 6,4 i Mar Menuda a Tossa de Mar, un 6,3.

Pel que fa a Tarragona, Torredembarra ha estat puntuat amb un 5,4; Punta de la Móra, a Tarragona, ha tret un 6; Cala Llobeta, a l’Ametlla de Mar, un 5,9. Els dos punts d’Eivissa, Cala Salada, a Sant Antoni De Portmany i Es Vedrà, a Sant Josep de Sa Talaia, han sigut valorades amb un 5,7 i un 7, respectivament. Es Banc, a Formentera, ha estat puntuada amb un 8,8.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento