Èxode del cotxe al tren a finals de mes a Barcelona per l'encariment de la gasolina

  • Més treballadors omplen el dipòsit del vehicle privat quan acaben de cobrar.
  • Les gasolineres registren un increment de vendes de fins al 7% quan es paguen les nòmines.
Conductor repostant gasolina a Barcelona.
Conductor repostant gasolina a Barcelona.
R.B.
Conductor repostant gasolina a Barcelona.

Agafar el cotxe per anar a la feina s’ha tornat una mena de luxe que només mantenen uns quants. Tant és així que els conductors només omplen el dipòsit a principi de mes i, cada cop més, la darrera quinzena opten per agafar el transport públic. La crisi i la pujada de preus del combustible en són els motius. Les dades de les benzineres així ho confirmen.

Com si es tractés del supermercat o del menú del restaurant, en el darrer any i mig les gasolineres del centre de Barcelona han notat com els clients s’amunteguen els darrers dies del mes, quan just acaben de cobrar, i que escassegen com més avancen les setmanes. Hi ha conductors que deixen d’omplir el dipòsit i opten per quantitats menors, segons indicaven a 20 minutos vàries benzineres consultades.

Fins i tot els grans cotxes

"Cada cop s’hi miren més", confirmava Miguel Rivera, empleat d’una gasolinera de l’Eixample. "Omplen a principis de mes i, a finals, només hi posen 10 o 15 euros". La majoria són cotxes de gamma mitja, exposaven fonts del sector, però ni els propietaris de vehicles de luxe s’escapen d’aquesta manera d’estalvi, afirmen.

Les dades de litres venuts a les gasolineres del centre el 2012 ho confirmen. Segons xifres recollides en diversos establiments de Barcelona, el darrer dilluns de mes es ven entre un 2% i un 4% més de combustible que el primer dilluns, és a dir, passada una setmana. Així mateix, durant la primera setmana es ven fins a un 7% més que durant la tercera, segons les dades recollides a les benzineres.

El metro surt més barat

L’associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) ha observat com hi ha molts treballadors que opten per aparcar el cotxe un cop se’ls acaba el combustible, a partir del dia 20 de cada mes. El motiu de fons és l’encariment de la gasolina, motiu pel qual surt més econòmic comprar una targeta de transport públic, constaten des de la PTP.

La circulació de vehicles a Barcelona es va reduir durant l’any passat una mitjana del 2,3% a les principals vies de la ciutat, segons dades municipals. A les rondes és on el descens va ser més pronunciat, amb una pèrdua de vehicles del 2,8% de mitjana respecte l’any anterior, també en plena crisi. Concretament, a la Ronda Litoral la caiguda va ser del 3,5% i, a la de Dalt, del 2,4%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento