L'augment d'alumnes per classe variarà en funció de cada centre

  • Poden canviar els horaris de la tarda i es podrà implantar en alguns col·legis la jornada intensiva.
  • Podria afectar 500 interins.
Una escola.
Una escola.
ARXIU
Una escola.

El Departament d’Ensenyament augmentarà en un 20% la ràtio d’alumnes, tal com ha aprovat l’Executiu de Mariano Rajoy, però només ho farà quan es demostri que pot comportar un estalvi i no afecti la qualitat educativa.

"No farem una generalització, però tampoc negarem una mesura quan, sense afectar la qualitat, pot comportar un estalvi", va afirmar aquest dijous la consellera Irene Rigau, qui va assegurar que les mesures del Ministeri d’Educació no generaran l’estalvi anunciat. Abans d’augmentar la ràtio es valoraran les característiques de l’alumnat i del centre i l’espai de les aules. També es reduirà de tres a dos les tardes de classe a Secundària i s’estudiarà fer jornada intensiva en alguns centres, ja que pot suposar un estalvi sense perjudicar l’ensenyament.

D’altra banda, la Conselleria ha dissenyat un sistema per cobrir les baixes de curta durada, ja que, a proposta del Ministeri, no s’enviaran substituts fins 10 dies lectius després. Rigau vol que siguin cobertes internament –tret de quan n’hi hagi més d’una– i que els docents preparin material addicional per si es posen malalts.

Amb tot, la cobertura interna de baixes i l’increment d’hores lectives i de la ràtio d’alumnes pot afectar uns 500 docents –2.000, segons els sindicats–. "Uns 500 interins passaran a ser substituts i alguns substituts de llarga durada treballaran menys. La idea és que no perdin la feina", va afirmar.

Noves protestes

CCOO, UGT i USTEC van demanar a Rigau que no apliqui les mesures, que la pròpia Conselleria vol recórrer davant el Tribunal Constitucional. Entenen que més alumnes per classe, menys professors i menys substitucions afectaran la qualitat de l’ensenyament.

Els sindicats concretaran mobilitzacions els propers dies, com ja ha fet la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, que ha convocat una jornada de vaga per dijous en contra de l’increment de les taxes, que obligarà els estudiants a pagar entre 600 i 900 euros més per matricular-se. La protesta coincidirà amb la reunió mensual del Banc Central Europeu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento