Cotxes massa sorollosos

Divendres, 2 de juliol del 1915. Barcelona cada cop té més asfalt sonoreductor i d’altres mesures contra el soroll. El debat ve de lluny.
A Granollers estaven preocupats. Havien detectat que s’havia produït una epidèmia de xarampió que estava afectant als més petits de la població. L’Ajuntament va acordar tancar l’Escola Pública de Pàrvuls fins que no es recobrés la normalitat i la canalla estigués fora de perill. Hi havia cert nerviosisme, perquè la remor de les batalles que s’estaven lliurant al centre d’Europa era molt propera. La població civil dels països en litigi estaven passant penúries econòmiques, però les seqüeles del conflicte també es començaven a notar a Espanya i, especialment, a les principals ciutats, com Barcelona. Amb aquest panorama a la vista, qualsevol petita propagació d’una malaltia podia provocar intranquil·litat i les autoritats volien evitar-ho i garantir una vida quotidiana normal.La guerra a Europa cada dia portava noves notícies a Barcelona. Es deia que l’esquadra alemanya havia bombardejat el port rus de Windan, però que els russos havien aconseguit repel·lir la força de desembarcament. També es comentava que un torpediner alemany havia xocat contra una mina i s’havia enfonsat. Als cercles de l’economia, destacaven que el Tresor britànic havia ingressat al segon trimestre 10 milions de lliures més que el mateix període de l’any anterior.

A la ciutat, havia sorgit un nou focus de debat polític a nivell municipal. Eren molts els veïns, sobretot, els més vells i els qui vivien als carrers de més trànsit, que s’havien queixat del soroll dels automòbils i de les motocicletes. El progrés tecnològic i els avenços en la mobilitat urbana estaven xocant de ple amb el dret al descans dels barcelonins. Cada cop eren més les veus que s’alçaven per reclamar una regulació del trànsit que garantís l’equilibri entre la circulació de vehicles i la salut de les persones.

Al Saló de Cent de l’Ajuntament s’havia lliurat una altra guerra que res no tenia a veure amb les trinxeres que havien foradat el cor d’Europa. Aprofitant la reunió plenària del Consistori, un dels grups havia presentat una moció, per veu del polític Lasarte, perquè l’Ajuntament prohibís que els automòbils portessin botzines de so agut i estrident. La mesura també havia de contemplar que les motocicletes no circulessin per la ciutat amb escapament lliure. Hi va haver una discussió, però l’alcalde va decidir que era una qüestió per tractar en una comissió i, aquell dia, la moció no es va aprovar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento