La diada de Sant Jordi més austera es viu al carrer

  • Més ciutadans i entitats instal·len paradetes al carrer.
  • Per recaptar diners per a material ecolar, ajuda social...
La Rambla de Barcelona durante la Diada en una imagen de archivo.
La Rambla de Barcelona durante la Diada en una imagen de archivo.
AGENCIAS
La Rambla de Barcelona durante la Diada en una imagen de archivo.

Malgrat ser el Sant Jordi de les retallades i de la crisi, el carrer va viure la jornada d’aquest dilluns amb intensitat. Un any més els catalans es van llançar a les rambles i places per celebrar la diada dels llibres i de les roses. Amb tot, la recessió econòmica es va notar. I és que més particulars, entitats i col·legis van instal·lar les seves paradetes per recaptar fons extres, i la tradicional recepció de la Generalitat, sota la consigna de l’austeritat, es va reduir a la mínima expressió. En clau política, el president, Artur Mas, va amenaçar amb convocar eleccions anticipades si no hi ha pacte fiscal.

Així, la jornada va començar molt d’hora per als paradistes (alguns havien arribat a les quatre del matí), que vigilaven de reüll el cel, temorosos que els núvols culminessin amb pluja i que aquesta aigualís el dia... I el calaix. Molts debutaven a la diada amb el mateix objectiu, aconseguir uns diners que tindran diferents destins: un viatge, nou material escolar, fer enviaments al tercer món o guanyar uns calerons.

Són els casos de la Maria, la Georgina o l’Anna, tres amigues que venien roses a Rambla de Catalunya per pagar-se un viatge a Formentera; el grup escorta Santa Maria i Santa Agnés, que destinarà els guanys a nou material i als campaments d’estiu; l’ONG Pobles Germans de Catalunya, que farà donatius al Congo; o l’Anna, una percussionista que oferia punts de llibre fets per ella perquè "no hi ha gaire feina de músic". Però, d’exemples, n’hi havia molts.

Sense brindis

Mentrestant, 25 patrulles mixtes de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra rondaven junts per primer cop durant Sant Jordi per vetllar per la seguretat. Més enllà de la festa, el president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar la jornada per fer reivindicacions. En aquest sentit, va assegurar que "la sobirania fiscal" de Catalunya és "inevitable" pel gran "consens" que existeix a la societat catalana. També, tot i assegurar que "no desitjo ni buscaré" eleccions anticipades, és una opció que no ha descartat del tot si nota "alguna posició de Madrid que vulgui intervenir en l’autogovern de Catalunya".

La crisi també es va fer notar en els actes oficials organitzats per Sant Jordi. Ni un petit refrigeri ni una copa de cava va amenitzar la celebració de la tradicional recepció amb mig centenar d’autoritats que ofereix el president català i que, segons fonts governamentals, el 2010 va tenir un cost de prop de 200.000 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento