Ensenyen els joves a lligar per evitar futurs maltractaments

  • Els adolescents aprenen a relacionar-se de forma sana analizant pel·lícules i cançons de moda entre el jovent, com 'Crepúsculo' o la sèrie 'Física o Química'.
  • Es combat d'arrel la violència doméstica.
Una pareja de adolescentes.
Una pareja de adolescentes.
GTRES
Una pareja de adolescentes.

Atacar la violència de gènere des de l’arrel. Aquest és l’objectiu de l’Ajuntament de Parets del Vallès i l’Associació Candela, que des d’aquest dilluns ensenyaran a lligar de forma sana els adolescents del municipi per tal que no mantinguin relacions de superioritat d’un gènere cap a l’altre.

Cada dilluns, fins al 18 de juny, el Casal de Can Butjosa acollirà el taller per aprendre a lligar, finançat pel consistori i la Diputació de Barcelona i que impartiran tècnics de Candela, associació que des de l’any 2004 treballa en la prevenció de la violència de gènere.

Vampirs i homes llop

Durant els tallers, dirigits a joves d’entre 14 i 17 anys, s’analitzaran escenes de la sèrie Física o Química i de pel·lícules com les de la popular saga de vampirs i homes llop Crepúsculo, on en part es reforça la idea de la superioritat dels homes i que aquests són els que han de protegir les dones.

També s’estudiaran les lletres de cançons d’èxit que promouen relacions poc saludables. Un clar exemple és el del tema Love the way you lie, de Rihanna i Eminem, però són moltes les que, com aquesta cançó, reflecteixen un amor romàntic irreal, relacions de superioritat, patir per amor, dependència...

De fet, "aquest amor romàntic és una de les causes de per què les víctimes de la violència domèstica no se separen dels seus agressors, perquè et fusiones amb la teva parella", tal com explica a 20 minutos la tècnica de Joventut de Parets del Vallès, Montserrat Cárdenas. Val a dir que de les 2.703  trucades rebudes per la línia d’atenció a les dones en situacions de violències (900 900 120), entre els mesos de gener i març, l’1% van ser realitzades per noies menors de 18 anys.

Mirada crítica

Després de l’anàlisi, els joves proposaran i simularan alternatives a les lletres de les cançons i les escenes de cinema, i treballaran els estereotips i els rols de gènere a través de simulacions teatrals. D’aquesta forma, els adolescents desmitifiquen idees preconcebudes de l’amor i aprenen a relacionar-se sense utilitzar rols que comportin relacions de superioritat d’un gènere sobre a l’altre.

"Els donem les eines per reflexionar i per qüestionar-se el que ens ofereixen els mitjans de comunicació", indica Cárdenas, qui afegeix que l’objectiu és que els adolescents tinguin una visió crítica del que perceben i entenguin que es poden mantenir relacions sentimentals sanes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento