Es dispara la rotació dels pisos per no poder pagar-los

  • Les rendes no han deixat de disminuir als districtes, tret de Sarrià-Sant Gervasi.
  • Sant Martí i Horta-Guinardó són els que més baixen de preu.
Una mujer observa las ofertas de pisos en el escaparate de una inmobiliaria.
Una mujer observa las ofertas de pisos en el escaparate de una inmobiliaria.
GTRES
Una mujer observa las ofertas de pisos en el escaparate de una inmobiliaria.

La impossibilitat de pagar el lloguer ha disparat la rotació als pisos de Barcelona. Tot i que els preus han baixat en la majoria de districtes de la ciutat, n’hi ha que segueixen encarint-se o que es mantenen amb preus per sobre de la mitjana. És per això que les famílies opten per marxar a d’altres barris o a pisos més petits.

Segons dades recollides per la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, el darrer any s’ha disparat la rotació del mercat de lloguer. Ho demostra el fet que el volum de la contractació ha crescut un 3,6% el 2011, mentre que ha baixat prop d’un 40% el saldo entre altes i baixes de contractes.

Això demostra, segons aquest informe de la Cambra de la Propietat Urbana, que les famílies barcelonines cada cop menys poden assumir el cost dels lloguers opten per marxar a d’altres pisos si no els abarateixen la quota. De fet, els preus continuen estant per sobre de la mitjana de la ciutat a tres dels 10 districtes: Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample. Aquest últim, però, segueix sent un dels més sol·licitats.

Quotes més baixes

El preu dels lloguers ha anat baixant progressivament a la majoria de districtes barcelonins, també durant el 2011, fins arribar a un lloguer mitjà contractat de 749,4 euros. Aquesta quota és un 1,1% inferior als 757 euros que es pagaven de mitjana el 2010 a Barcelona.

De fet, són molts els propietaris que s’han avingut a una rebaixa del lloguer a la capital catalana, donat que les famílies alertaven que no podien pagar la quota i han optat per facilitar-los el pagament. Tant és així que, per tal d’evitar el perjudici que suposa que els llogaters marxin, molts han convingut abaixar l’import mensual.

Els preus del lloguer varien segons el districte, i només en el cas de Sarrià-Sant Gervasi les rendes han pujat el darrer any. En aquest cas concret, l’augment ha estat d’un 1,8%, segons aquestes dades de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. A la resta de districtes el preu ha baixat.

Les zones que més han ajustat les quotes són els districtes de Sant Martí (-3%), Horta-Guinardó (-2,3%), Ciutat Vella (-2,3%) i Sant Andreu (-2,1%), per aquest ordre.

Només a tres districtes de la ciutat es paga més que la mitjana. Es tracta de Sarrià-Sant Gervasi (1.017,27 euros/mes al 2011), Les Corts (891,45 euros) i l’Eixample (821,81 euros). Per contra, les àrees de Barcelona on es paga menys segueixen sent, per aquest ordre, Nou Barris (609,44 euros), Horta-Guinardó (636,74 euros), Sant Andreu (658,37 euros) i Ciutat Vella (662,98 euros).

Gràcia (737,09 euros), Sant Martí (705,4 euros) i Sants-Montjuïc (671,63 euros) continuen ocupant un punt mig, tot i que els preus del lloguer hi han anat baixant progressivament.

Fi de cicle

L’elevada rotació indica que la tendència a la baixa dels preus del lloguer es podria mantenir fins al 2013, segons indica la Cambra en la seva publicació. Així mateix, adverteix que "el cicle expansiu del mercat de lloguer sembla que es va acabant". El darrer trimestre de l’any 2011, la Cambra estimava que els preus del lloguer van baixar un 3,5%, donat que les rendes van caure un 0,27% i l’IPC va augmentar un 2,4%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento