El Fòrum té superàvit al no tornar els 208 milions que van deixar-li

El Fòrum de les Cultures només ha pogut recuperar 100.000 euros dels 208 milions (34.700 milions de pessetes) que van aportar l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona amb el compromís de recuperar-los.
El tancament del comptes es va aprovar ahir amb el vot favorable de tot els consellers i l’abstenció del president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, durant l’última reunió del Consell d’Administració.

Segons el conveni inicial, els organitzadors havien de retornar la inversió pública (uns 70 milions d’euros a cada administració), un cop es tanquessin els comptes. Tot i que no ha estat així, l’alcalde i president del Fòrum, Joan Clos, va defensar ahir que el Fòrum s’ha tancat «amb un petit superàvit».

El principal problema amb què es van trobar els organitzadors per fer quadrar els números va venir per la falta de públic. Enlloc dels 61,5 milions d’euros que preveien ingressar, els gestors només van aconseguir 27 milions.

Un fracàs per l’oposició

Els dos partits de l’oposició  (CiU i PP) van coincidir ahir en titllar el Fòrum de «fracàs». Xavier Trias (CiU) va denunciar que l’esdeveniment «no ha complert les expectatives d’assistència de públic» i va recordar la seva proposta inicial d’obrir les portes del recinte i cobrar només per cada exposició. Alberto Fernández (PP) va dir que «els comptes s’han presentat d’una forma falsa».

D’altra banda, un grup d’empleats del Fòrum reclamen 350.000 euros per no protegir les seves dades personals i per no rebre cap nova feina, com van prometre’ls.

5 preguntes sobre...

... com quadrar les xifres

1  Com s’ha reduit la despesa? Els organitzadors van començar per retallar les inversions i van deixar de convidar a algunes persones de renom i de fer segons quins espectacles. Apretant-se el cinturó, es van estalviar prop de 18 milions d’1, segons l’alcalde.

2  Hi havia fons d’imprevistos? Des d’un principi, el Fòrum comptava amb un fons econòmic per si les coses no sortien com s’esperava. Finalment els van haver d’utilitzar tots.

Els patrocinadors han pagat més del pactat? Sí. Després de celebrar l’esdeveniment, el Fòrum va tancar nous acords amb diferents patrocinadors a canvi de donar-los beneficis fiscals. Aquesta pràctica, segons Clos, la permet un Reial Decret que s’ha aplicat en l’organització d’altres esdeveniments, com el Xacobeo o els actes culturals de Salamanca. Gràcies a aquests acords finals (signats amb Repsol, Samsung, IMB, Tele 5 France i MRW), es van ingressar set milions més.

Ha anat bé la venda d’actius? A part de la popular subhasta per vendre el material utilitzat durant el Fòrum, també s’han ingressat força diners amb l’explotació de l’exposició dels Guerrers del Xi’an. De Barcelona van anar a Madrid i ara estan a València.

5  S’han desviat factures a l’Ajuntament? El president del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va assegurar ahir que l’Ajuntament de Barcelona ha cobert algunes factures que havien d’anar a càrrec del Fòrum.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento