Proliferen pisos més petits per a butxaques més buides

  • Els nous habitatges de l'àrea de Barcelona tenen menys metres quadrats perquè ha variat la demanda.
  • Ara es busquen cases amb menys dormitoris.
Bloque de pisos.
Bloque de pisos.
Archivo
Bloque de pisos.

Les butxaques no estan per festes i, tot i el descens dels preus dels pisos, tant de lloguer com de compra, la demanda ara se centra en habitatges més petits, amb habitacions més reduïdes, per tal de pagar menys, tot i que hi hagin de viure les mateixes persones que abans de la crisi. El pis mitjà més cercat a Barcelona és ara d’uns 90 metres quadrats i té tres habitacions. Això sí, segueix estant situat a l’Eixample.

Fa només quatre anys, el pis tipus més demanat per a comprar a Barcelona ciutat tenia quatre habitacions, dos banys i una plaça d’aparcament, amb una superfície mitjana d’uns 100 m2. Ara, les famílies es conformen amb habitatges més petits: amb tres habitacions i uns 90 m2 de mitjana. La zona més buscada per a tenir pis propi és el districte de l’Eixample, prioritàriament la Dreta més que no pas l’Esquerra.

El perquè d’aquest fenomen és simple: el comprador disposa de menys recursos i, alhora, la bombolla immobiliària ja va esclatar, amb el descens de preus que això comporta. Així, les dades recollides per l’Associació de Promotors de Barcelona (APCE), demostren que el preu de l’habitatge va íntimament lligat al nombre de dormitoris de què disposa, de manera que gairebé set de cada 10 habitatges d’un dormitori tenen un preu que no supera els 210.000 euros. En el cas de cases amb dues habitacions, quatre de cada 10 no superen el mateix import.

Segons indicaven fonts de l’APCE a 20 minutos, els pisos nous "sembla que s’estabilitzen a la baixa" donat que les unitats de convivència també estan canviant i, sobretot, disposen de menys recursos. Ara bé, els promotors tenen clar que es tracta de "tendències" que passen i, per aquest motiu, concreten que la tipologia d’habitatge que s’està planificant segueix els mateixos paràmetres que els del 2007, amb més de 90 m2 i quatre habitacions.

Ara, la construcció està molt aturada i, a Barcelona, es basa quasi exclusivament en la rehabilitació. L’APCE concreta que els pisos reformats de l’Eixample segueixen tenint les mateixes dimensions i aproximadament el mateix preu que anys enrere, ja que és un producte que se segueix venent.

Un 21% més petits

Segons recull l’estudi de l’oferta de nova construcció del segon semestre de 2011 de l’APCE, la superfície mitjana útil dels pisos ha baixat a municipis de l’àrea de Barcelona, com ara Granollers (-11,4%), Sant Joan Despí (-21,6%) o Sitges (-15,6%). A la capital, en canvi, pràcticament es manté (+1,3%).

El preu de l’habitatge a Catalunya va caure al 2011 un 14,3% respecte a l’any anterior, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Al conjunt d’Espanya, el preu va disminuir un 11,2%, la caiguda més gran des del 2007.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento