Mares solidàries amb els bebès

  • Anualment neixen 685 prematurs extrems.
  • Des de fa un any poden prendre llet de dones que en donen voluntàriament.
Mare donant, de 35 anys.
Mare donant, de 35 anys.
Miquel Taverna
Mare donant, de 35 anys.

El millor aliment que pot rebre un nadó durant els primers sis mesos de vida és la llet materna, segons certifica l’Organització Mundial de la Salut, però què passa quan la mare no pot alletar el seu fill? I si el nadó és un prematur d’alt risc?

Van ser aquests fràgils bebès –cada any en neixen 685 a Catalunya– els que van motivar la creació, ara fa tot just un any, del Banc de Llet Materna, que es dedica a recollir la llet que mares lactants donen de forma voluntària i que, un cop processada, subministren a les unitats de cures intensives (UCI) neonatals dels hospitals que ho demanen.

Des d’aleshores, el Banc ha recollit uns 600 litres de més de 160 mares i ja n’ha distribuït uns 150."Sense les donants, això no seria possible", assegura a 20 minutos la directora d’aquesta unitat dependent del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, Gemma Valeta.

La llet es proporciona, a petició d’un neonatòleg, a prematurs extrems: bebès que neixen abans de la 32ena setmana de gestació i/o pesen menys d’un quilo i mig, així com a nadons amb risc de patir malalties digestives, amb dèficits al sistema immunitari i a nadons després d’intervencions en l’aparell digestiu.

"La millor llet que pot rebre un nen prematur, vaja, tots els nens, és la llet materna que, a més, va canviant de propietats a mida que el nadó va creixen", destaca Valeta, qui afegeix que les proteïnes, anticossos i greixos d’aquesta llet afavoreixen el creixement dels nadons, protegeixen davant infeccions i malalties com la diarrea o la pneumònia, enforteix el sistema immunitari i per als petits és més fàcil de digerir.

Maria Eugènia Valverde: "És un petit esforç, un acte humanitari"

L’Eugènia és psiquiatre i mare de dues nenes, de set i quatre anys, i d’un nen, de catorze mesos a qui encara dóna el pit i com produeix llet de sobra, va decidir donar-ne al Banc de Llet Materna. "En haver estudiat medicina potser, sóc més conscient de la fragilitat dels prematurs", explica l’Eugènia, qui aprofita els moments en què dóna el pit per extreure’s la llet.

Assegura que és tot molt senzill, ja que "només hi has d’anar un dia perquè et facin una analítica i després vénen a buscar la llet a casa". "És un petit esforç, un acte humanitari per a aquests nens tan immadurs i fràgils", afegeix.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento