16 prostitutes surten del carrer amb beques de feina

Cinc estan protegides per haver escapat de les màfies. L’Ajuntament obre una agència d’ajut a treballadores sexuals. Han atès altres 115 dones en 45 dies.

L’Ajuntament de Barcelona ha inaugurat al carrer Ferran, 32, la seu de l’Agència per l’Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS), que comparteix espai amb l’Oficina per la No Discriminació. (què és l'agència, en pdf).

S’estrena amb 16 prostitues que han abandonat el carrer, una mitja d’una cada tres dies.

L’equip d’educadores s’ha centrat en les prostitutes del Raval, a la Ronda Sant Antoni i als carrers Robadors i Sant Ramon. Allí hi han fet més de 500 intervencions que han donat més de 115 atencions a dones, treballadores sexuals.

45 ateses a finals de 2006

Una de les eines que es proposen és el procés de recol·locació laboral, al que s’hi han acollit 11 dones i cinc més en places d’acolliment per haver abandonat la xarxa que les tenia sotmeses.

Segons Pilar Vallugera, regidora de la Dona i Drets Civils, "a final de 2006, unes 45 dones estaran acollides en aquest procés".

De 200 a 540 euros al mes

La inserció laboral depèn de requisits, dels que en destaca la situació legal al país. El dispositiu de recol·locació ve avalat per una associació amb experìencia, SURT.

Es tracta d’un curs de vuit mesos durant els quals rebran una beca que pot arribar, depenent de si cobren altres prestacions socials, als 540,90 euros del salari mínim, sempre que abandonin el treball sexual al carrer. El mínim de prestació és de 200 euros.

El curs treballa les competències personals i professionals que les noies ja tenen, i poder-les transferir al mercat laboral formal.

Vallugera va destacar la dificultat d’inserir laboralment a les dones que es troben en situació irregular al país, "però se les pot ajudar en altres temes", com obtenir garanties sanitàries o l’escolarització dels seus fills.

Majoria de romaneses

Un 47% de les 500 prostitutes que han detectat en aquest triangle barceloní són d’origen romanès. Les segueixen les marroquines (14), les espanyoles (13) i les equatorianes (12).

Les primeres que han optat pels cursos d’inserció laboral són espanyoles (4), equatorianes (3) i la resta paraguaianes, marroquines, nigerianes i guineanes.

Jove de 20 anys i amb un fill

El perfil de les dones que ofereixen serveis sexuals als tres carrers del barri del Raval és d’una noia romanesa jove, d’entre 21 i 25 anys, que o bé no té fills o en té algun a càrrec.

No han detectat menors d’edat, però sí 22 joves d’entre 18 i 20 anys. Una particularitat que ressalta és que la mitjana d’edat de les prostitutes espanyoles és de 46 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento