Les diferències a la llar entre homes i dones s'escurcen

  • Elles encara dediquen a la casa més de 4 hores, el doble de temps que ells.
  • Però la distància s'ha retallat 44 minuts.
  • La jornada laboral s'ha anat reduïnt.
Un hombre realiza labores del hogar en su domicilio.
Un hombre realiza labores del hogar en su domicilio.
ARCHIVO
Un hombre realiza labores del hogar en su domicilio.

La diferència entre el temps que dediquen homes i dones a les tasques de la llar i la família s’ha escurçat 44 minuts els darrers nou anys, segons l’Enquesta de l’ús del temps 2010-2011 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Tot i això, les dones encara dediquen el doble de temps que els homes a les feines domèstiques i a tenir cura de la família. Concretament, el 91,9% de les dones destina diàriament quatre hores i 14 minuts, mentre que el 79% dels homes hi dediquen dues hores i 35 minuts.

Poca planxa i poca cuina

Les catalanes es van passar el 2011 una hora i quart a la cuina al dia davant els 32 minuts dels homes, set més que el 2003, quan es va elaborar la primera edició d’aquest estudi que analitza l’ús del temps.

A més, els catalans van dedicar només 19 minuts a escombrar, fregar el terra i altres tasques de manteniment de la llar, cinc més que fa nou anys, però lluny dels 55 que de mitjana hi van destinar elles. Pel que fa les rentadores i la planxa, la mitjana masculina es va situar en els dos minuts i només un 5,04% dels homes en va dedicar 44, mentre que el 31,94% de les dones es van passar una hora i set minuts fent aquestes tasques.

Les dones continuen sent les que més temps dediquen a la cura dels infants (el 23,82% ho van fer durant dues hores i 17 minuts, mentre que el 18,78% dels homes hi va destinar una hora i tres quarts) i dels adults dependents (el 4,17% va dedicar més d’una hora i mitja davant el 2,77% d’homes que ho van fer una hora i 38 minuts). Per contra, si fa uns anys els homes només dedicaven dos minuts diaris per fer la compra i les dones, 35, l’any 2011 en van destinar 22 i 32, respectivament.

L’ús del temps i la crisi

La situació econòmica s’ha deixat notar en la segona edició de l’enquesta. L’increment de l’atur i de les jornades parcials s’ha traduït en una reducció del temps dedicat a feines remunerades. Fa nou anys, per exemple, el 36,91% dels catalans treballava set hores i 55 minuts, mentre que el 2011 el 32,07% va dedicar a la feina set hores i 37 minuts. En qualsevol cas, els homes van dedicar l’any passat un hora més a la feina que les catalanes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento