L’escridassada a Rajoy eclipsa el debat del 18-J

El PSC creu que els crits van ser fruit d’una política de rancúnia a Catalunya. Maragall se solidaritza. El PP acusa els socialistes d’instigar els insults.
Josep Piqué, Xavier García-Albiol i Javier Arenas cuinant una paella per a l’esmorzar amb simpatitzants, ahir, a Badalona.
Josep Piqué, Xavier García-Albiol i Javier Arenas cuinant una paella per a l’esmorzar amb simpatitzants, ahir, a Badalona.
Toni Garriga
Josep Piqué, Xavier García-Albiol i Javier Arenas cuinant una paella per a l’esmorzar amb simpatitzants, ahir, a Badalona.
L’escridassada al president del Partit Popular, Mariano Rajoy, dissabte, en el mercat de Collblanc, a L’Hospitalet, va centrar ahir els missatges polítics de la campanya per a l’Estatut. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va trucar Rajoy per mostrar-li la seva solidaritat.El primer secretari del Partit del PSC, José Montilla, va atribuir els fets a la «política miserable del PP» i a la seva política d’«enfrontament i rancúnia».

«Un clam»

Montilla, que va negar que el PSC instiguès l’escridassada, pensa que  els crits van respondre «a un clam de tota la societat catalana».

El PP manté que el PSC està darrere dels crits a Collblanc. El seu secretari de Llibertats Públiques, Ignacio Astarloa, va condemnar l’«actuació dels nazis». Rajoy nega haver sembrat l’anticatalanisme i afirma que el PP no està aïllat a Catalunya. Josep Piqué va qualificar de «molt miserable la manera de fer política del PSC».

Esquerra Unida lamenta els insults i creu que són fruit  per haver agitat l’enfrontament amb Catalunya.

L’expresident Jordi Pujol va demanar el sí des del cim del Tagamanent (Taradell, Osona) i va rebutjar les falses dreceres, en referència a ERC.

El president d’ERC, Carod Rovira, defensa el vot contrari com la manera d’impedir la sociovergència a Catalunya, que va definir com «el factor d’anestèsia nacional contra les seves aspiracions de benestar i justícia».

ICV creu que el nou text «és dels immigrants» perquè dóna «un pas més » cap a la igualtat de les persones.

Escenaris després del referèndum

El PSC va advertir CiU que l’Estatut s’aplicarà de forma immediata, abans de les eleccions. La federació nacionalista va advertir que el text no serà desenvolupat pel bipartit, sinó per un nou Executiu de CiU sortit de les eleccions de la tardor. Sobre qui serà el candidat socialista, Montilla va afirmar que el cap de cartell tindrà «tot el suport del partit. Que ningú s’equivoqui.»

Dos ‘no’ diferents

Manifest en contra

Onze líders del moviment antifranquista català van signar un manifest a favor del no. Consideren que l’Estatut «ha quedat greument desfigurat».

Concentració dels Ciutadans

Envoltats de mesures de seguretat, unes 200 persones van assistir a la concentració de Ciutadans de Catalunya a girona, per rebutjar el boicot patit a la ciutat durant un acte contra l’Estatut.

Únic debat del referèndum

Miquel Iceta (PSC), Artur Mas (CiU), Carod Rovira (ERC), Josep Piqué (PP) i Joan Saura (ICV) van participar en l’únic debat de la campanya, organitzat per TV3.

Cunyes del PP respectuoses

El president del PP andalús, Javier Arenas, va afirmar que les cunyes crítiques amb l’Estatut emeses en aquella comunitat van ser «extraordinàriament respectuoses amb Catalunya».

Llibertat de conciència

L’Episcopat català dóna llibertat de consciencia als cristians per votar al referèndum, segons la Generalitat.

Un ‘sí’ con poca información

Todos los avances publicados pronostican que el Estatut se aprobará. Dicen las encuestas que la participación en el referéndum oscilará entre el 55% y el 57% (en los últimos comicios catalanes votó el 62,54% de la población). El PSC podría capitalizar los réditos del Estatut.

Referéndum 18-j

Centre d’Estudis d’Opinió (CEO): Un 49,9% dirá que sí y un 11,7%, que no. Votará un 54,5%; aumentan los que conocen que se celebra el Estatut pero disminuye ligeramente la participación. Aunque se cree que mejorarán la educación o la sanidad, la calidad de vida seguirá igual.

CIS: El texto se refrendará con un 74,8% a favor y un 21,7% en contra. Un 44,9% de los catalanes se abstendrá. Un 80,9% califica de bajo, muy bajo o nulo su conocimiento sobre el Estatut.

‘El Periódico’: El texto recojería un apoyo del 69% con un 57% de participación.

‘La Vanguardia’: Votará el 57%. Un 70% dirá que sí.

Elecciones catalanas

CEO: Un 70,9% califica la situación política de regular, mala o muy mala. El PSC (25,5%) mantiene una ventaja de 7,9 puntos sobre CiU. El PP se queda con el 3,1%. Un 42,6% se siente tan español como catalán.

CIS: Un 63,5% no se siente representado con ningún partido. De los que sí, un 38,8% cree en el PSC. ERC (19,5%) inspira más confianza que CiU (18,6%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento