Creixen les estrebades al carrer i els assalts de lladres "barroers"

  • La sostracció de joies i carteres, sobretot, de gent gran, es disparen.
  • També pugen els robatoris a empreses i les lesions.
Un tirón de bolso.
Un tirón de bolso.
ARCHIVO
Un tirón de bolso.

Les estrebades al carrer, sobretot per robar joies a gent gran van augmentar el 2011 un 28,54% i els robatoris a empreses, especialment els perpetrats per lladres no professionals, un 53,04% respecte a l’any anterior. En conjunt, però, la delinqüència a Catalunya va minvar un 2,6%.

L’any passat es van denunciar 6.126 estrebades, mentre que al 2010 se’n van comptabilitzar 4.766. El dels cadeners és un "fenomen a l’alça" a Barcelona i la seva àrea metropolitana, segons va admetre aquest dimecres el conseller d’Interior, Felip Puig. Per això, va instar a la gent gran, més vulnerables a patir-ne, en oferir menys resistència, a extremar les precaucions. També se n’han de prendre per tal de no patir cap furt: el 2011 se’n van registrar 62.801, un 8,65% més que el 2010.

Mercat negre

El director general de la Policia, Manel Prat, va vincular l’increment de les estrebades a la facilitat de vendre el material sostret en el mercat negre i al preu de l’or i del coure. De fet, el 2011 es van produir 3.226 robatoris a empreses, davant els 2.108 del 2010, i el coure en va motivar el 30%. Prat també va destacar que els robatoris executats per grups organitzats es van reduir, però va admetre que han crescut els robatoris "barroers" i "de baixa qualificació" comesos per delinqüents que aprofiten l’ocasió enlloc d’investigar les possibles víctimes.

Per contra, els robatoris amb força a domicilis s’han reduït un 0,93%. És un lleuger descens, però que, tant Puig com Prat, van celebrar després de l’augment del 17,19% resgitrat el 2010. També es van reduir els robatoris amb força o violència en establiments comercials i dins de vehicles. La duplicació de targetes de crèdit, la manipulació de caixers i altres faltes d’estafa van registrar un augment del 7,91%. També destaca que les manifestacions reivindicatives i esportives van motivar unes 500 faltes.

Més lesions, menys morts

L’any passat es van cometre 77 homicidis i assassinats, és a dir, un 19,79% menys que el 2010, any "especialment dolent", ja que un zelador d’una residència geriàtrica d’Olot va reconèixer haver mort 11 ancians i, en aquesta mateixa població, un altre home va matar a trets quatre persones. Per últim, les agressions sexuals també es van reduir, concretament, un 10,56%, però es van denunciar 4.402 delictes de lesions, un 5,31% més que l’any anterior.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento