«Zapatero estava atrapat»

Maragall reconeix que el president espanyol va pactar l’Estatut amb CiU agobiat per les enquestes i per distanciar-se del «radicalisme nacionalista» d’ERC.
El president Maragall durante una comparecencia en el Parlament. (Albert Olivé/Efe)
El president Maragall durante una comparecencia en el Parlament. (Albert Olivé/Efe)
A. Olivé / Efe
El president Maragall durante una comparecencia en el Parlament. (Albert Olivé/Efe)
Un pacte contra el radicalisme nacionalista, precipitat per les enquestes. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va justificar ahir així l’acord estatutari entre el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder de CiU, Artur Mas.Segons Maragall, Zapatero estava «atrapat, totalment atrapat en les enquestes i necessitava distanciar-se del radicalisme nacionalista» d’ERC. El president català va titllar d’«intrascendent» el pacte estatutari i va assegurar que «Mas va córrer a Madrid a veure Zapatero per desgastar el Govern» tripartit i «donar la imatge que qui decideix no és la Generalitat, sinó el Govern espanyol».

El nou Estatut deu la seva existència, segons Maragall, al tripartit, ja que el pacte PSOE-CiU «no va ser ni positiu ni tan important».

L’astúcia de CiU

Maragall va lamentar que ERC «confongués una astúcia de CiU amb un canvi estratègic de Zapartero» i s’acabés oposant al l’Estatut.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va diferir del seu president, ja que va afirmar que calia també a Madrid l’acord previ «amb els partits que poden vertebrar algun dia el Govern català».

Mas es va confessar «al·lucinat» per les paraules de Maragall i va defensar el seu acord amb Zapatero, que va desbloquejar l’Estatut i va fer possible el referèndum.

Reaccions

La campanya s’inicia a mitjanit

Els partits catalans  posaran en marxa aquesta mitjanit la campanya del referèndum de l’Estatut.

El TSJC ajorna la petició del Govern

El Suprem decidirà dimarts si la campanya institucional pot o no cridar a la participació.

Benach vol una «alta participació»

El president del Parlament va dir que una participació d’entre el 50 i el 60% seria «suficient».

La sociovergència

Per a ERC, el següent objectiu del pacte Zapatero-Mas és la sociovergència.

Posar fi al malson

Piqué (PP) va demanar a Maragall que convoqui «ben aviat» eleccions.

Maragall fixarà eleccions per a finals d’any a l’acabar l’estiu

CiU va amenaçar-lo amb una moció de censura. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va confirmar ahir que convocarà eleccions anticipades abans d’acabar l’any, tot i que no fixarà la data fins a finals de l’estiu.

Tots els partits, llevat del PSC, van sol·licitar la concreció del calendari electoral. Artur Mas (CiU) va, fins i tot, amenaçar-lo amb una moció de censura, si especula amb el dia dels comicis. Per Maragall, els objectius ara són el referèndum, iniciar amb normalitat el curs escolar, implementar les ajudes de la llei de barris i continuar el desplegament dels Mossos, entre altres.

Maragall va titllar l’expulsió d’ERC del Govern de «dolorosa» i «coherent».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento