Ofereixen promocions buides a un preu inferior que els pisos socials a Catalunya

  • Són propietat del banc després que el promotor cancel·lés un deute.
  • N'hi ha uns 4.000 per als col·lectius desafavorits.
Bloques de viviendas en un polígono de nueva creación.
Bloques de viviendas en un polígono de nueva creación.
Archivo
Bloques de viviendas en un polígono de nueva creación.

Les promocions de pisos que no es van vendre i ni tan sols es van acabar de construir estan acollint famílies sense recursos a un preu més barat que els dels pisos de protecció oficial. En aquest sentit, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, aclareix que la Generalitat veu amb bons ulls reconvertir promocions privades en pisos de protecció, tal com ja s’ha fet a Sant Adrià amb l’Eixample Blau. Ara bé, encara no hi ha un calendari previst.

Qui està apostant més per aquesta modalitat és la Caixa després que els constructors decidissin cancel·lar deutes atorgant-los el sòl o la promoció de pisos sencera i, ara, es concedeixen als qui no poden pagar un habitatge de renda lliure. Barris fantasma i promocions que van entrar en fallida han passat a mans de l’entitat bancària. Eren sòls congelats per la crisi i, ara, la Caixa ha arribat a acords amb els constructors per quedar-se’n la propietat i llogar-los a un preu assequible. Es demanen entre 300 i 500 euros al mes de renda, un preu que està per sota del que es paga als pisos de protecció. El cost depèn de la zona on estigui ubicada la promoció: com més a prop de Barcelona, més car.

Pisos per a famílies

Actualment, l’Obra Social La Caixa compta amb 17 promocions a tot Espanya, el 60% de les quals a Catalunya. Són prop de 1.100 pisos d’uns 80 m2 que estan adreçats bàsicament a famílies i són de lloguer per a cinc anys amb opció a compra. Alguns d’ells estan en construcció, però es preveu que al 2013 estiguin tots els habitatges enllestits i atorgats.

A banda d’aquestes promocions, l’Obra Social ja havia engegat el sistema de lloguer de pisos a un preu inferior al de la protecció oficial el 2004, però, amb l’esclat de la crisi, s’ha arribat a afegir 3.000 pisos més a aquest projecte per a joves de 18 a 35 anys i persones més grans de 65. Actualment, segons indiquen fonts de l’Obra Social, s’han atorgat 2.900 habitatges d’aquest tipus a tot Espanya, la major part d’ells ubicats a Catalunya.

Com accedir-hi

Els requisits per accedir a aquests pisos de rendes més baixes són els mateixos que els estipulats per als habitatges de protecció oficial, entre els quals destaca tenir uns ingressos màxims no superiors a 4,5 vegades el valor ponderat de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), és a dir, que no se superin els 28.800 euros anuals per unitat familiar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento