El temps màxim d'espera al servei d'urgències frega quasi les 10 hores a Catalunya

  • El Vall d'Hebron té la demora mitjana més alta, de 48 minuts.
  • Bellvitge acumula el major rècord negatiu: 9 hores i 37 minuts per ser atès.
  • Salut defensa el sistema de triatge de pacients.
Sala d'espera.
Sala d'espera.
ARXIU
Sala d'espera.

Els pacients d’urgències del Vall d’Hebron són els que més han d’esperar a ser atesos dels centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’àrea de Barcelona. El temps d’espera mitjà, en el primer semestre del 2011, va ser de 48 minuts (al 2010 era d’una hora 13 minuts). Aquesta només és la mitjana, ja que hi ha pacients d’hospital que s’han hagut d’esperar gairebé 10 hores per ser atesos.

Per darrera del Vall d’Hebron es troba Bellvitge, amb 43 minuts de demora mitjana (el 2010 era de 41 minuts); Viladecans, que manté el marge de 39 minuts, i Can Ruti, on les esperes s’allarguen cinc minuts més que fa un any i ara són de mitja hora, segons l’ICS.

Temps màxims

Una altra cosa són els temps màxims d’espera. El rècord a l’àrea de Barcelona el té Bellvitge, amb 9 hores i 37 minuts. Amb tot, millora la del 2010, de 10 hores i 40 minuts. Li segueixen el Vall d’Hebron, amb 9 hores i 32 minuts; Can Ruti, amb 6 hores, i Viladecans, 4 hores i 37 minuts. A Catalunya, el màxim el té l’Arnau de Vilanova de Lleida, amb 9 hores i 44 minuts.

Fonts de l’ICS van precisar que els temps d’espera fan referència al servei "un cop s’ha fet el triatge dels pacients". És a dir, una vegada que un metge "ha valorat l’estat de salut d’una persona, i determina si és molt greu o presenta algun risc, llavors, és atesa immediatament, o no". Els malalts són classificats segons cinc nivells. El primer i el segon són els més greus i els tres restants corresponen a no tant greus i lleus.

Per al conseller de Salut, Boi Ruiz, "el més rellevant no és el temps que t’esperes, és si t’han solucionat el problema o no". Per contra, Carme Sabater, directora de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat Pública, va qualificar de "barbaritat" que "algun malalt hagi estat tant de temps a urgències". Per a ella, és "inadmissible" que algú s’hagi d’esperar "més de tres hores per ser atès". El president de la junta de personal de Bellvitge va augurar que els temps d’espera s’allargaran. A més, segons van denunciar els sindicats, el tancament de plantes de l’hospital amb les retallades s’està allargant més enllà de l’estiu, com la unitat de drogodependents.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento